Äkillinen kantapääkipu pysäyttää liikkuvan ihmisen
Pistävää kipua kantapäässä heti aamulla, vuoteesta noustessa? Kipua kovalla alustalla kävellessä tai kesken lenkin? Kantapäässä tai jalkaterän sisäsyrjällä tuntuva kipu saattaa johtua yleisestä vaivasta, plantaarifaskiitista.
Kantakalvo eli plantaarifaskia lähtee kantaluusta ja kiinnittyy varpaiden tyviin päkiällä. Sen tehtävänä on tukea jalkaterän kaarirakenteita, toimia iskunvaimentimena sekä välittää voimaa yhteistyössä pohjelihasten ja akillesjänteen kanssa. Plantaarifaskian tulehdustilan, eli plantaarifaskiitin, voi aiheuttaa esimerkiksi epäsopivien kenkien käyttö, jalkaterän virheasento tai liiallinen rasitus.
Useimmiten kipukohta on kantapään etuosassa tai jalkaterän sisäsyrjällä, mutta kipua voi tuntua myös jalkaterän keskiosalla tai päkiällä. Voi tuntua ikään kuin siltä, että kipukohdassa olisi terävä piikki, minkä takia plantaarifaskiittia kutsutaan kansankielellä ”luupiikiksi”. Pitkään oirehdittuaan kantakalvon päähän voi todellakin myös muodostua kalkkeuma, joka näkyy röntgenkuvassa piikkimäisenä muodostelmana.
Plantaarifaskiitin hoitokäytäntöjä on useita ja ne valitaan oireiden mukaan. Ensimmäinen ja tärkein asia on sopivan kokoiset ja hyvin iskunvaimennetut jalkineet. Esimerkiksi lenkkari voi toimia hyvin. Iskunvaimennuksena voi toimia myös kengän sisälle asetettavat silikonikantakupit. Myös yksilöllisistä tukipohjallisista voi olla hyötyä plantaarifaskiitin hoidossa, erityisesti jos vaiva aiheutuu jalkaterän virheasennosta.
Jos plantaarifaskiitti oireilee voimakkaasti aamuisin, avuksi kannattaa valita yöhoitona käytettävä venytyssukka tai lasta. Toisin kuin usein ajatellaan, yöhoidon tarkoituksena ei varsinaisesti ole venyttää kantakalvoa, vaan pitää nilkkanivelen asento 90° kulmassa. Tulehtuneen kantakalvon säikeet pyrkivät korjautumaan unen aikana ja kun nilkkanivel pysyy neutraaliasennossa, myös uusiutunut kudos muodostuu neutraaliin asentoon. Tämän ansiosta säikeet eivät kiristä ja repeydy heti aamulla ensimmäisiä askelia ottaessa.
Hyväksi hoitokeinoksi on todettu myös sekä päivä- että yöaikaan käytettävä venytysnauha. Tuen kuminauhaosa asetetaan venyttäen jalkapohjan alle, jolloin se vähentää kantakalvon ylivenymistä kuormitettuna ja vaimentaa kantakalvoon kohdistuvaa iskua.
Oli plantaarifaskiitin hoitomuoto mikä tahansa, apuvälineen tai tuen käyttöä kannattaa jatkaa vielä parin viikon ajan senkin jälkeen kun oireet helpottavat. Näin plantaarifaskiitin uusiutumisriski pienenee. Lohdullista on, että plantaarifaskiitti on ohimenevä vaiva. Vaikka sen kanssa saattaa joutua elämään jopa kuukausia, vaiva menee lopulta ohi. Omalta fysioterapeutilta kannattaa pyytää venytys- ja harjoitusohjeita, jotta oireet helpottuisivat, kuormitus vähenisi eikä plantaarifaskiitti uusiutuisi.
Elina Ravelin, fysioterapeutti (AMK)