Äkillinen kantapääkipu pysäyttää liikkuvan ihmisen

Pistävää kipua kantapäässä heti aamulla, vuoteesta noustessa? Kipua kovalla alustalla kävellessä tai kesken lenkin? Kantapäässä tai jalkaterän sisäsyrjällä tuntuva kipu saattaa johtua yleisestä vaivasta, plantaarifaskiitista.

Kantakalvo eli plantaarifaskia lähtee kantaluusta ja kiinnittyy varpaiden tyviin päkiällä. Sen tehtävänä on tukea jalkaterän kaarirakenteita, toimia iskunvaimentimena sekä välittää voimaa yhteistyössä pohjelihasten ja akillesjänteen kanssa. Plantaarifaskian tulehdustilan, eli plantaarifaskiitin, voi aiheuttaa esimerkiksi epäsopivien kenkien käyttö, jalkaterän virheasento tai liiallinen rasitus.

Useimmiten kipukohta on kantapään etuosassa tai jalkaterän sisäsyrjällä, mutta kipua voi tuntua myös jalkaterän keskiosalla tai päkiällä. Voi tuntua ikään kuin siltä, että kipukohdassa olisi terävä piikki, minkä takia plantaarifaskiittia kutsutaan kansankielellä ”luupiikiksi”. Pitkään oirehdittuaan kantakalvon päähän voi todellakin myös muodostua kalkkeuma, joka näkyy röntgenkuvassa piikkimäisenä muodostelmana.

Plantaarifaskiitin hoitokäytäntöjä on useita ja ne valitaan oireiden mukaan. Ensimmäinen ja tärkein asia on sopivan kokoiset ja hyvin iskunvaimennetut jalkineet. Esimerkiksi lenkkari voi toimia hyvin. Iskunvaimennuksena voi toimia myös kengän sisälle asetettavat silikonikantakupit. Myös yksilöllisistä tukipohjallisista voi olla hyötyä plantaarifaskiitin hoidossa, erityisesti jos vaiva aiheutuu jalkaterän virheasennosta.

Jos plantaarifaskiitti oireilee voimakkaasti aamuisin, avuksi kannattaa valita yöhoitona käytettävä venytyssukka tai lasta. Toisin kuin usein ajatellaan, yöhoidon tarkoituksena ei varsinaisesti ole venyttää kantakalvoa, vaan pitää nilkkanivelen asento 90° kulmassa. Tulehtuneen kantakalvon säikeet pyrkivät korjautumaan unen aikana ja kun nilkkanivel pysyy neutraaliasennossa, myös uusiutunut kudos muodostuu neutraaliin asentoon. Tämän ansiosta säikeet eivät kiristä ja repeydy heti aamulla ensimmäisiä askelia ottaessa.

Hyväksi hoitokeinoksi on todettu myös sekä päivä- että yöaikaan käytettävä venytysnauha. Tuen kuminauhaosa asetetaan venyttäen jalkapohjan alle, jolloin se vähentää kantakalvon ylivenymistä kuormitettuna ja vaimentaa kantakalvoon kohdistuvaa iskua.

Oli plantaarifaskiitin hoitomuoto mikä tahansa, apuvälineen tai tuen käyttöä kannattaa jatkaa vielä parin viikon ajan senkin jälkeen kun oireet helpottavat. Näin plantaarifaskiitin uusiutumisriski pienenee. Lohdullista on, että plantaarifaskiitti on ohimenevä vaiva. Vaikka sen kanssa saattaa joutua elämään jopa kuukausia, vaiva menee lopulta ohi. Omalta fysioterapeutilta kannattaa pyytää venytys- ja harjoitusohjeita, jotta oireet helpottuisivat, kuormitus vähenisi eikä plantaarifaskiitti uusiutuisi.

Elina Ravelin, fysioterapeutti (AMK)

Uutiset

Rollaattori lisää turvallisuutta ja vapautta
20.2.2024

Rollaattori lisää liikkumisen vapautta ja itsenäisyyttä

Rollaattori on tuttu apuväline katukuvassa ja se tarjoaakin monia hyötyjä erityisesti ikääntyville ja liikuntarajoitteisille henkilöille. Rollaattorin avulla liikkuminen on kevyempää ja turvallisempaa, joten se on hyvä arjen kumppani. Tässä artikkelissa tarkastellaan rollaattorin käytön hyötyjä ja avataan yksi inspiroiva asiakaskertomus.

Viisi yleisintä kysymystä rannetuista
17.1.2024

Viisi yleisintä kysymystä rannetuista

Valmisapuvälinevalikoimamme on laaja ja yksi eniten kysytyistä tuotteistamme on rannetuet. Ranteen vaivat vaihtelevat kulumista tapaturmiin, eikä olekaan ihme, jos rannetuen käytön aloitukseen liittyy useita kysymyksiä. Tässä blogitekstissä kerromme vastaukset viiteen yleisimpiään kysymykseen koskien rannetukia ja niiden käyttöä.

Painevaatteet ovat lääkkeetöntä kivunhoitoa ja osalle asiakkaista tärkeä osa kivun hallintaa.
25.9.2023

Kipu ja painevaatteet

Syyskuussa vietetään kansainvälistä kipukuukautta teemalla ”Kivunhallinta on tekoja”. Tänä vuonna kipukuukausi nostaa esiin kivunhallinnan keinoja. ApuLappi nostaa blogitekstissään esille painevaatteet osana kivunhallintaa.

Oikeankokoisten kenkien valinta lapselle ja nuorelle – iso osa lapsista ja nuorista kulkee tietämättään liian pienissä kengissä
25.7.2023

Oikeankokoisten kenkien valinta lapselle ja nuorelle – iso osa lapsista ja nuorista kulkee tietämättään liian pienissä kengissä

Lapsen ja nuoren jalka kasvaa nopeasti, joten kenkien sopivuus tulisi tarkistaa säännöllisesti. Jalkaterän koko voi muuttua jopa kahden kuukauden välein. Tässä blogitekstissämme kerron vanhemmille ja huoltajille, jotka pohtivat kenkien valintaa lastensa kanssa, miten oikean kokoiset jalkineet valitaan ja minkälaisiin muihin asioihin valinnassa on syytä kiinnittää huomiota.

Laskimoperäisten haavojen hoitokustannukset terveydenhuollolle
7.7.2023

Laskimoperäisten haavojen hoitokustannukset terveydenhuollolle

Laskimovajaatoiminta on yleinen sairaus, jonka tarkkaa syytä ei tunneta. Yksi tavallisimmista oireista on suonikohjut. Vaikeimmissa tapauksissa tila voi johtaa hitaasti paraneviin alaraajahaavoihin. Tässä blogikirjoituksessa käsittelen sitä, mitä laskimovajaatoiminnasta johtuvat alaraajahaavat maksavat terveydenhuollolle sekä sitä, mitä tekemistä tukisukilla on haavojen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.

Aamuinen metsälenkki antaa puhtia työpäivään
2.6.2023

Liikettä niveliin – työajalla

Me Apulapin työntekijät saamme suunnitella työkalenterimme siten, että voimme käyttää työajasta 2 tuntia viikossa liikuntaan. Mikä huikea työsuhde-etu. Tästä tuttaville puhuessa, se on saanut paljon ihastelua ja huokaisuja, että voi kun meilläkin olisi tällainen mahdollisuus työpaikalla! Liikuntatuntien ansiosta iltoihin on jäänyt enemmän aikaa perheen kesken, kotitöihin ja muihin harrastuksiin. Ja on lisännyt ehdottomasti omaa hyvinvointia ja liikunnan tuomia terveysvaikutuksia työssä ja arjessa.

Äkillinen kantapääkipu pysäyttää liikkuvan ihmisen
20.1.2023

Äkillinen kantapääkipu pysäyttää liikkuvan ihmisen

Kärsitkö kantapääkivusta, joka oireilee heti aamulla tai kesken lenkin? Se saattaa johtua yleisestä vaivasta, plantaarifaskiitista. Se on kantakalvon tulehdustila, joka voi aiheutua epäsopivista kengistä, jalkaterän virheasennosta tai liiallisesta rasituksesta. Onneksi hoitokäytäntöjä on useita. Älä anna kantapääkivun pysäyttää sinua enää, ota yhteyttä ammattilaiseen ja aloita hoito heti!

Kestävää ja kaunista tuentaa käden alueelle
9.12.2022

Kestävää ja kaunista tuentaa käden alueelle

WE Designin käsituet ovat ainutlaatuisia sekä ominaisuuksiltaan että ulkonäöltään. Niitä voidaan käyttää hyvin monenlaisten käden alueen ongelmien, kuten sormen keski- ja kärkinivelen yliliikkuvuuden, napsusormien, Mallet Finger-virheasentojen sekä rystykaaren virheasentojen hoidossa.

Tarviiko lapsi tukipohjalliset
25.11.2022

Tarviiko lapsi tukipohjalliset

Ajatus lasten virheasentojen korjaamisesta on muuttunut paljon viimevuosina. Vielä 15 vuotta sitten lasten pohjallisia tehtiin paljon ja pienille lapsille suositeltiin vähintään tukevia ensiaskelkenkiä. Kun paljasjalkakävelyn eduista alettiin puhua, muuttui hiljalleen ajatus myös lasten jalkojen tukemisesta.

Kompressiohiha hoitaa käden turvotusta
11.11.2022

Tukihiha hoitaa turvotusta rintasyövän jälkeen

Meillä ApuLapissa käy asiakkaita hihamitoilla lähes päivittäin. Tässä artikkelissa kerron minkälainen turvotushoitoon tarkoitettu hiha on, miten se mitoitetaan ja miten palvelu hoidetaan meillä ApuLapissa.

Rannekipu voi johtua rannekanavan ahtaumasta
20.9.2022

Rannekipu voi johtua rannekanavan ahtaumasta

Rannekipu ovat hyvin yleinen työkykyä, arkea ja harrastuksia haittaava vaiva. Rannekanava-ahtauma on yksi yleisimmistä rannekivun aiheuttajista, se tunnetaan myös nimillä rannekanavaoireyhtymä, rannekanavasyndrooma, karpaalitunnelisyndrooma ja latinaksi canalis carpi.

Uudistuneen ApuBlogin esittely
6.9.2022

Uudistuneen ApuBlogin esittely

ApuLapin apuvälineblogi (Liikuttavia apuvälineitä ja hidasta palvelua) on ollut hetken tauolla. Nyt jatkamme puhtaalta pöydältä uusilla nettisivuillamme ja uudella nimellä: ApuBlogi. Kerromme tässä jutussa, mitä aiheita blogimme käsittelee, kuka blogia kirjoittaa ja "millä lihaksilla” sekä kenelle blogi on suunnattu.

Ostoskoriin käytetyt lahjakortit