
Kipu ja painevaatteet
Syyskuussa vietetään kansainvälistä kipukuukautta teemalla ”Kivunhallinta on tekoja”. Tänä vuonna kipukuukausi nostaa esiin kivunhallinnan keinoja. ApuLappi nostaa blogitekstissään esille painevaatteet osana kivunhallintaa.
Loppuvuodesta 2019 meidän työnantajamme Kaisa kertoi, että saamme vuoden alusta alkaa suunnitella työkalenterimme siten, että voimme käyttää työajasta 2 tuntia viikossa liikuntaan. Otin tämän mahtavan ”ajan ojennuksen” riemuissani ja kiitollisena vastaan. Henkilökohtaisesti tämä 2 tuntia ”korvamerkittyä” liikuntaa on arjen pyörityksessä iso juttu.
Yksi liikuntatunti arkiaamuun, toinen iltapäivälle. Liikuntatunnilla suuntaan yleensä kuntosalille tai lenkille. Lenkkeilen usein metsä- tai kuntopoluille joko jalkaisin tai pyörällä. Liikuntatuntien ansiosta iltoihin on jäänyt enemmän aikaa perheen kesken, kotitöihin, muihin harrastuksiin – ja ihan vaikka vaan sitä ns. luppoaikaa, jota joskus kaipaa arkeen. Omalla kohdallani liikunnan määrä on lisääntynyt tämän kädenojennuksen myötä, koska liikun totta kai myös ilman palkkaa.
Olen rummuttanut ApuLapin tarjoamia liikuntatunteja vähän joka paikassa ja systeemi on saanut paljon ihastelua ja huokaisuja, että voi kun meilläkin olisi tällainen mahdollisuus työpaikalla! Olenkin kannustanut ottamaan asian puheeksi omalla työpaikalla – voitaisiinko meidänkin työyhteisössä suunnitella jotain samankaltaista, meidän porukalle sopivaa, hyvinvointia ja liikunnan tuomia terveysvaikutuksia tukevaa systeemiä? Itse kyllä koen, että liikuntatunnit buustaavat itseä niin kivasti, että se ikään kuin maksaa sen parin tunnin työajan työnantajalle takaisin – työnantajani Kaisan mielipide lienee samanlainen, koska liikuntatunnit jatkuvat edelleen.
Ihanaa kesää toivotellen
Sari, ApuLapin fysioterapeutti
Syyskuussa vietetään kansainvälistä kipukuukautta teemalla ”Kivunhallinta on tekoja”. Tänä vuonna kipukuukausi nostaa esiin kivunhallinnan keinoja. ApuLappi nostaa blogitekstissään esille painevaatteet osana kivunhallintaa.
Lapsen ja nuoren jalka kasvaa nopeasti, joten kenkien sopivuus tulisi tarkistaa säännöllisesti. Jalkaterän koko voi muuttua jopa kahden kuukauden välein. Tässä blogitekstissämme kerron vanhemmille ja huoltajille, jotka pohtivat kenkien valintaa lastensa kanssa, miten oikean kokoiset jalkineet valitaan ja minkälaisiin muihin asioihin valinnassa on syytä kiinnittää huomiota.
Laskimovajaatoiminta on yleinen sairaus, jonka tarkkaa syytä ei tunneta. Yksi tavallisimmista oireista on suonikohjut. Vaikeimmissa tapauksissa tila voi johtaa hitaasti paraneviin alaraajahaavoihin. Tässä blogikirjoituksessa käsittelen sitä, mitä laskimovajaatoiminnasta johtuvat alaraajahaavat maksavat terveydenhuollolle sekä sitä, mitä tekemistä tukisukilla on haavojen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.
Me Apulapin työntekijät saamme suunnitella työkalenterimme siten, että voimme käyttää työajasta 2 tuntia viikossa liikuntaan. Mikä huikea työsuhde-etu. Tästä tuttaville puhuessa, se on saanut paljon ihastelua ja huokaisuja, että voi kun meilläkin olisi tällainen mahdollisuus työpaikalla! Liikuntatuntien ansiosta iltoihin on jäänyt enemmän aikaa perheen kesken, kotitöihin ja muihin harrastuksiin. Ja on lisännyt ehdottomasti omaa hyvinvointia ja liikunnan tuomia terveysvaikutuksia työssä ja arjessa.
Tämän kertaisen blogiartikkelin tarina on meille apuvälineammattilaisille hyvin tyypillinen. Asiakkaalla oli vuosia jatkunut riippunilkkaongelma, jota oli aikoinaan hoidettu ja kuntoutettu, mutta keinot olivat loppuneet kesken. Kun asiakas saapui vastaanotolle oli alkuperäisen vaivan seuraksi tullut jo muita vaivoja.
Kärsitkö kantapääkivusta, joka oireilee heti aamulla tai kesken lenkin? Se saattaa johtua yleisestä vaivasta, plantaarifaskiitista. Se on kantakalvon tulehdustila, joka voi aiheutua epäsopivista kengistä, jalkaterän virheasennosta tai liiallisesta rasituksesta. Onneksi hoitokäytäntöjä on useita. Älä anna kantapääkivun pysäyttää sinua enää, ota yhteyttä ammattilaiseen ja aloita hoito heti!
WE Designin käsituet ovat ainutlaatuisia sekä ominaisuuksiltaan että ulkonäöltään. Niitä voidaan käyttää hyvin monenlaisten käden alueen ongelmien, kuten sormen keski- ja kärkinivelen yliliikkuvuuden, napsusormien, Mallet Finger-virheasentojen sekä rystykaaren virheasentojen hoidossa.
Ajatus lasten virheasentojen korjaamisesta on muuttunut paljon viimevuosina. Vielä 15 vuotta sitten lasten pohjallisia tehtiin paljon ja pienille lapsille suositeltiin vähintään tukevia ensiaskelkenkiä. Kun paljasjalkakävelyn eduista alettiin puhua, muuttui hiljalleen ajatus myös lasten jalkojen tukemisesta.
Meillä ApuLapissa käy asiakkaita hihamitoilla lähes päivittäin. Tässä artikkelissa kerron minkälainen turvotushoitoon tarkoitettu hiha on, miten se mitoitetaan ja miten palvelu hoidetaan meillä ApuLapissa.
Asiakastarinoissa aukaisemme asiakkaiden arkea ja haasteita ja sen mitä apuvälinepalvelussa tapahtui ja minkälaista apua asiakas sai.
Rannekipu ovat hyvin yleinen työkykyä, arkea ja harrastuksia haittaava vaiva. Rannekanava-ahtauma on yksi yleisimmistä rannekivun aiheuttajista, se tunnetaan myös nimillä rannekanavaoireyhtymä, rannekanavasyndrooma, karpaalitunnelisyndrooma ja latinaksi canalis carpi.
ApuLapin apuvälineblogi (Liikuttavia apuvälineitä ja hidasta palvelua) on ollut hetken tauolla. Nyt jatkamme puhtaalta pöydältä uusilla nettisivuillamme ja uudella nimellä: ApuBlogi. Kerromme tässä jutussa, mitä aiheita blogimme käsittelee, kuka blogia kirjoittaa ja "millä lihaksilla” sekä kenelle blogi on suunnattu.