Tarviiko lapsi tukipohjalliset

Tukipohjalliskysymykseen ei ole kaiken tyhjentävää vastausta, joten tässä blogikirjoituksessa pohdinkin, mitä toimenpiteitä olisi hyvä tehdä, jos olet huolestunut lapsen jaloista ja milloin kannattaa päätyä pohjallisten hankintaan. Käsittelen tässä kirjoituksessa lapsia, jotka pystyvät liikkumaan normaalisti eli heillä ei ole erityisen vamman tai sairauden aiheuttamaa syytä käyttää tukipohjallisia.

Milloin lasten virheasentoihin pitää kiinnittää huomiota?

Lapsen jalkaterän asento saattaa huolestuttaa vanhempia ja yleisin syy huoleen on jalkaterän ja nilkan löysä rakenne (matala pitkittäiskaari + sisäänpäin kääntyvät nilkat). Tämä on pääasiassa harmitonta ja jalan rakenne korjaantuu yleensä itsestään kasvun myötä. Jos jalan virheasento vaikuttaa kuitenkin poikkeuksellisen isolta ja lapsen jalat kipeytyvät helposti liikkuessa, on syytä tutkia asiaa tarkemmin. Isomman ongelman äärellä ollaan, jos lapsi jää toistuvasti pois liikuntatunneilta ja harrastuksista jalkakipujen vuoksi.

Lapsen matalakaariset jalat
Matalakaarinen "lättäjalka"

Mistä virheasennon kanssa kannattaa lähteä liikkeelle?

Liikunta, jalkajumpat ja venyttely ovat jalkateräongelmien tärkein hoitomuoto. Monet alaraajaongelmat ovat korjattavissa jalkajumpalla ja jalkoja kuormittavalla liikunnalla. Fysioterapeutti voi antaa täsmäohjeet alaraajojen lihasten vahvistamiseen ja venyttämiseen.

Avojaloin liikkuminen vahvistaa jalan rakennetta ja sitä olisikin hyvä harrastaa epätasaisilla alustoilla aina kun mahdollista. Nykyään on saatavilla laaja valikoima erilaisia paljasjalkakenkiä, jotka suojaavat jalkaa liikkuessa.

Kovilla alustoilla liikuttaessa löysärakenteinen jalka saattaa kuitenkin kipeytyä, jos jalkine on liian löysä ja silloin jalka kaipaa lisätukea kengästä. Löysärakenteiselle jalalle valitaan liikuntaa varten tukevampi kenkä. Tukevassa kengässä on napakka kantapääntuki ja pieni korko, jonka avulla jalan kaari ryhdistäytyy. Lenkkari on yleensä hyvä peruskenkä. Napakka kiinnitys pitää kengän tukevasti jalassa, tällöin jalka saa olla rentona ja pystyy tekemää töitä. Kiinnitys voi olla tarrat, nauhat tai vaikka BOA-kiinnitys.

Kun jumpat ja jalkineet ei auta

Mikäli jumpat, liikunta ja tukevat kengät eivät poista alaraajakipuja niin on syytä kääntää katse tukipohjallisiin. Tukipohjallisten tarkoitus on korjata jalan huomattavaa virheasentoa tai tasata jalkapohjaan kohdistuvaa kuormaa. Tukipohjallista ei tehdä korvaamaan liikuntaa vaan tukemaan sitä. Niiden tehtävä on helpottaa liikkumista ja poistaa liikkumisesta aiheutuvaa kipua.

Lapsilla tukipohjallisten käyttö on yleensä tilapäistä eli niitä käytetään, kunnes virheasento alkaa korjaantumaan. Suurimmalla osalla näin käy viimeistään murrosiässä. Siihen asti tukipohjallisia uusitaan aina jalan kasvun myötä. Joskus virheasento ei kuitenkaan korjaannu kasvun myötä ja silloin pohjallishoitoa saatetaan jatkaa pidempään.

Mikäli epäilet, että lapsi tarvitsee tukipohjalliset, ota yhteyttä lääkäriin, apuvälineteknikkoon, fysioterapeuttiin tai jalkaterapeuttiin, joka on erikoistunut lasten jalkojen virheasentoihin.

ApuLapin lasten tukipohjalliset

Kaisa Repo, apuvälineteknikko (AMK)

Uutiset

Tarviiko lapsi tukipohjalliset
25.11.2022

Tarviiko lapsi tukipohjalliset

Ajatus lasten virheasentojen korjaamisesta on muuttunut paljon viimevuosina. Vielä 15 vuotta sitten lasten pohjallisia tehtiin paljon ja pienille lapsille suositeltiin vähintään tukevia ensiaskelkenkiä. Kun paljasjalkakävelyn eduista alettiin puhua, muuttui hiljalleen ajatus myös lasten jalkojen tukemisesta.

Kompressiohiha hoitaa käden turvotusta
11.11.2022

Tukihiha hoitaa turvotusta rintasyövän jälkeen

Meillä ApuLapissa käy asiakkaita hihamitoilla lähes päivittäin. Tässä artikkelissa kerron minkälainen turvotushoitoon tarkoitettu hiha on, miten se mitoitetaan ja miten palvelu hoidetaan meillä ApuLapissa.

Rannekipu voi johtua rannekanavan ahtaumasta
20.9.2022

Rannekipu voi johtua rannekanavan ahtaumasta

Rannekipu ovat hyvin yleinen työkykyä, arkea ja harrastuksia haittaava vaiva. Rannekanava-ahtauma on yksi yleisimmistä rannekivun aiheuttajista, se tunnetaan myös nimillä rannekanavaoireyhtymä, rannekanavasyndrooma, karpaalitunnelisyndrooma ja latinaksi canalis carpi.

Uudistuneen ApuBlogin esittely
6.9.2022

Uudistuneen ApuBlogin esittely

ApuLapin apuvälineblogi (Liikuttavia apuvälineitä ja hidasta palvelua) on ollut hetken tauolla. Nyt jatkamme puhtaalta pöydältä uusilla nettisivuillamme ja uudella nimellä: ApuBlogi. Kerromme tässä jutussa, mitä aiheita blogimme käsittelee, kuka blogia kirjoittaa ja "millä lihaksilla” sekä kenelle blogi on suunnattu.

Ostoskoriin käytetyt lahjakortit