Asiakastarina : Apua päkiäkipuihin yksilöllisillä tukipohjallisilla


Asiakas kääntyi meidän puoleen pahenevien jalkateräkipujen vuoksi. Asiakas on aktiivinen liikkuja. Jalkateräkivut vaikeuttivat jo ihan normaalia työmatkakävelyä. Asiakkaan työmatka on suuntaansa n. 6 kilometriä. Sekä mennessä että tullessa loppumatka ”oli yhtä tuskaa, tuntui kuin jalkaterät olisivat liekeissä”. Pahiten kipeytyivät päkiät.

Yksilölliset tukipohjalliset vaativat kaveriksi hyvät jalkineet

Asiakas oli jo panostanut useampaan pariin hyviä kenkiä, mutta koki ettei saanut niistä tarvitsemaansa apua. Hyvän, käyttötarkoitukseen sopivien kenkien hankinta yksilöllisten tukipohjallisten kaveriksi on kuitenkin välttämätöntä ja tämä asia oli nyt ko. asiakkaan kohdalla hoidossa.

Hyvän jalkineen ominaisuudet:

  • vähintään 1 cm käyntivara
  • tarpeeksi tilava, mutta istuva
  • säädettävä kiinnityssysteemi
  • käyttötarkoitukseen soveltuva

Yksilöllisten tukipohjallisten tutkimus, mitanotto ja valmistaminen ApuLapin pajalla

Asiakas kävi tutkimuksessa ja mitanotossa, jonka pohjalta asiakkaalle lähdettiin työstämään yksilöllisiä tukipohjallisia pajallamme. Asiakkaan poikittainen kaari oli laskeutunut molemmissa jalkaterissä, joten päkiän alueelle lähdettiin hakemaan tuentaa ja ryhtiä maltillisella poikittaisen kaaren tuennalla. Lisäksi kantaluiden pientä virheasentoa korjattiin kiilauksilla. Näin saatiin sekä jalkaterien että polvien kuormitus tasaisemmaksi, tässä tapauksessa kuormaa pois sisäsyrjiltä. Lisäsimme tukipohjallisiin myös iskua vaimentavan materiaalin rungon ja pintamateriaalin väliin.

Yksilöllisten tukipohjallisten sovitus on tärkeä osa tukipohjallisprosessia

Yksilölliset tukipohjalliset sovitettiin asiakkaan kenkiin ja varmistettiin, että asiakas pystyy siirtämään tukipohjallisia eniten käytössä olevista kengistä toisiin. Lisäksi asiakkaan kanssa käytiin läpi yksilöllisten tukipohjallisten ohjeet. Asiakas lisäsi tukipohjallisten käyttöä pikku hiljaa annettujen ohjeiden mukaisesti. Asiakkaan palautteen mukaan työmatkat taittuvat taas jalan ilman kipuja ja muutoinkin liikkuminen on mielekkäämpää.

Lisää tietoa ApuLapin tukipohjallispalvelusta löydät täältä.

Sari Juopperi, fysioterapeutti (AMK)

Uutiset

Äkillinen kantapääkipu pysäyttää liikkuvan ihmisen
20.1.2023

Äkillinen kantapääkipu pysäyttää liikkuvan ihmisen

Kärsitkö kantapääkivusta, joka oireilee heti aamulla tai kesken lenkin? Se saattaa johtua yleisestä vaivasta, plantaarifaskiitista. Se on kantakalvon tulehdustila, joka voi aiheutua epäsopivista kengistä, jalkaterän virheasennosta tai liiallisesta rasituksesta. Onneksi hoitokäytäntöjä on useita. Älä anna kantapääkivun pysäyttää sinua enää, ota yhteyttä ammattilaiseen ja aloita hoito heti!

Kestävää ja kaunista tuentaa käden alueelle
9.12.2022

Kestävää ja kaunista tuentaa käden alueelle

WE Designin käsituet ovat ainutlaatuisia sekä ominaisuuksiltaan että ulkonäöltään. Niitä voidaan käyttää hyvin monenlaisten käden alueen ongelmien, kuten sormen keski- ja kärkinivelen yliliikkuvuuden, napsusormien, Mallet Finger-virheasentojen sekä rystykaaren virheasentojen hoidossa.

Tarviiko lapsi tukipohjalliset
25.11.2022

Tarviiko lapsi tukipohjalliset

Ajatus lasten virheasentojen korjaamisesta on muuttunut paljon viimevuosina. Vielä 15 vuotta sitten lasten pohjallisia tehtiin paljon ja pienille lapsille suositeltiin vähintään tukevia ensiaskelkenkiä. Kun paljasjalkakävelyn eduista alettiin puhua, muuttui hiljalleen ajatus myös lasten jalkojen tukemisesta.

Kompressiohiha hoitaa käden turvotusta
11.11.2022

Tukihiha hoitaa turvotusta rintasyövän jälkeen

Meillä ApuLapissa käy asiakkaita hihamitoilla lähes päivittäin. Tässä artikkelissa kerron minkälainen turvotushoitoon tarkoitettu hiha on, miten se mitoitetaan ja miten palvelu hoidetaan meillä ApuLapissa.

Rannekipu voi johtua rannekanavan ahtaumasta
20.9.2022

Rannekipu voi johtua rannekanavan ahtaumasta

Rannekipu ovat hyvin yleinen työkykyä, arkea ja harrastuksia haittaava vaiva. Rannekanava-ahtauma on yksi yleisimmistä rannekivun aiheuttajista, se tunnetaan myös nimillä rannekanavaoireyhtymä, rannekanavasyndrooma, karpaalitunnelisyndrooma ja latinaksi canalis carpi.

Uudistuneen ApuBlogin esittely
6.9.2022

Uudistuneen ApuBlogin esittely

ApuLapin apuvälineblogi (Liikuttavia apuvälineitä ja hidasta palvelua) on ollut hetken tauolla. Nyt jatkamme puhtaalta pöydältä uusilla nettisivuillamme ja uudella nimellä: ApuBlogi. Kerromme tässä jutussa, mitä aiheita blogimme käsittelee, kuka blogia kirjoittaa ja "millä lihaksilla” sekä kenelle blogi on suunnattu.

Ostoskoriin käytetyt lahjakortit