
Kipu ja painevaatteet
Syyskuussa vietetään kansainvälistä kipukuukautta teemalla ”Kivunhallinta on tekoja”. Tänä vuonna kipukuukausi nostaa esiin kivunhallinnan keinoja. ApuLappi nostaa blogitekstissään esille painevaatteet osana kivunhallintaa.
Asiakas kääntyi meidän puoleen pahenevien jalkateräkipujen vuoksi. Asiakas on aktiivinen liikkuja. Jalkateräkivut vaikeuttivat jo ihan normaalia työmatkakävelyä. Asiakkaan työmatka on suuntaansa n. 6 kilometriä. Sekä mennessä että tullessa loppumatka ”oli yhtä tuskaa, tuntui kuin jalkaterät olisivat liekeissä”. Pahiten kipeytyivät päkiät.
Asiakas oli jo panostanut useampaan pariin hyviä kenkiä, mutta koki ettei saanut niistä tarvitsemaansa apua. Hyvän, käyttötarkoitukseen sopivien kenkien hankinta yksilöllisten tukipohjallisten kaveriksi on kuitenkin välttämätöntä ja tämä asia oli nyt ko. asiakkaan kohdalla hoidossa.
Asiakas kävi tutkimuksessa ja mitanotossa, jonka pohjalta asiakkaalle lähdettiin työstämään yksilöllisiä tukipohjallisia pajallamme. Asiakkaan poikittainen kaari oli laskeutunut molemmissa jalkaterissä, joten päkiän alueelle lähdettiin hakemaan tuentaa ja ryhtiä maltillisella poikittaisen kaaren tuennalla. Lisäksi kantaluiden pientä virheasentoa korjattiin kiilauksilla. Näin saatiin sekä jalkaterien että polvien kuormitus tasaisemmaksi, tässä tapauksessa kuormaa pois sisäsyrjiltä. Lisäsimme tukipohjallisiin myös iskua vaimentavan materiaalin rungon ja pintamateriaalin väliin.
Yksilöllisten tukipohjallisten sovitus on tärkeä osa tukipohjallisprosessia
Yksilölliset tukipohjalliset sovitettiin asiakkaan kenkiin ja varmistettiin, että asiakas pystyy siirtämään tukipohjallisia eniten käytössä olevista kengistä toisiin. Lisäksi asiakkaan kanssa käytiin läpi yksilöllisten tukipohjallisten ohjeet. Asiakas lisäsi tukipohjallisten käyttöä pikku hiljaa annettujen ohjeiden mukaisesti. Asiakkaan palautteen mukaan työmatkat taittuvat taas jalan ilman kipuja ja muutoinkin liikkuminen on mielekkäämpää.
Lisää tietoa ApuLapin tukipohjallispalvelusta löydät täältä.
Sari Juopperi, fysioterapeutti (AMK)
Syyskuussa vietetään kansainvälistä kipukuukautta teemalla ”Kivunhallinta on tekoja”. Tänä vuonna kipukuukausi nostaa esiin kivunhallinnan keinoja. ApuLappi nostaa blogitekstissään esille painevaatteet osana kivunhallintaa.
Lapsen ja nuoren jalka kasvaa nopeasti, joten kenkien sopivuus tulisi tarkistaa säännöllisesti. Jalkaterän koko voi muuttua jopa kahden kuukauden välein. Tässä blogitekstissämme kerron vanhemmille ja huoltajille, jotka pohtivat kenkien valintaa lastensa kanssa, miten oikean kokoiset jalkineet valitaan ja minkälaisiin muihin asioihin valinnassa on syytä kiinnittää huomiota.
Laskimovajaatoiminta on yleinen sairaus, jonka tarkkaa syytä ei tunneta. Yksi tavallisimmista oireista on suonikohjut. Vaikeimmissa tapauksissa tila voi johtaa hitaasti paraneviin alaraajahaavoihin. Tässä blogikirjoituksessa käsittelen sitä, mitä laskimovajaatoiminnasta johtuvat alaraajahaavat maksavat terveydenhuollolle sekä sitä, mitä tekemistä tukisukilla on haavojen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.
Me Apulapin työntekijät saamme suunnitella työkalenterimme siten, että voimme käyttää työajasta 2 tuntia viikossa liikuntaan. Mikä huikea työsuhde-etu. Tästä tuttaville puhuessa, se on saanut paljon ihastelua ja huokaisuja, että voi kun meilläkin olisi tällainen mahdollisuus työpaikalla! Liikuntatuntien ansiosta iltoihin on jäänyt enemmän aikaa perheen kesken, kotitöihin ja muihin harrastuksiin. Ja on lisännyt ehdottomasti omaa hyvinvointia ja liikunnan tuomia terveysvaikutuksia työssä ja arjessa.
Tämän kertaisen blogiartikkelin tarina on meille apuvälineammattilaisille hyvin tyypillinen. Asiakkaalla oli vuosia jatkunut riippunilkkaongelma, jota oli aikoinaan hoidettu ja kuntoutettu, mutta keinot olivat loppuneet kesken. Kun asiakas saapui vastaanotolle oli alkuperäisen vaivan seuraksi tullut jo muita vaivoja.
Kärsitkö kantapääkivusta, joka oireilee heti aamulla tai kesken lenkin? Se saattaa johtua yleisestä vaivasta, plantaarifaskiitista. Se on kantakalvon tulehdustila, joka voi aiheutua epäsopivista kengistä, jalkaterän virheasennosta tai liiallisesta rasituksesta. Onneksi hoitokäytäntöjä on useita. Älä anna kantapääkivun pysäyttää sinua enää, ota yhteyttä ammattilaiseen ja aloita hoito heti!
WE Designin käsituet ovat ainutlaatuisia sekä ominaisuuksiltaan että ulkonäöltään. Niitä voidaan käyttää hyvin monenlaisten käden alueen ongelmien, kuten sormen keski- ja kärkinivelen yliliikkuvuuden, napsusormien, Mallet Finger-virheasentojen sekä rystykaaren virheasentojen hoidossa.
Ajatus lasten virheasentojen korjaamisesta on muuttunut paljon viimevuosina. Vielä 15 vuotta sitten lasten pohjallisia tehtiin paljon ja pienille lapsille suositeltiin vähintään tukevia ensiaskelkenkiä. Kun paljasjalkakävelyn eduista alettiin puhua, muuttui hiljalleen ajatus myös lasten jalkojen tukemisesta.
Meillä ApuLapissa käy asiakkaita hihamitoilla lähes päivittäin. Tässä artikkelissa kerron minkälainen turvotushoitoon tarkoitettu hiha on, miten se mitoitetaan ja miten palvelu hoidetaan meillä ApuLapissa.
Asiakastarinoissa aukaisemme asiakkaiden arkea ja haasteita ja sen mitä apuvälinepalvelussa tapahtui ja minkälaista apua asiakas sai.
Rannekipu ovat hyvin yleinen työkykyä, arkea ja harrastuksia haittaava vaiva. Rannekanava-ahtauma on yksi yleisimmistä rannekivun aiheuttajista, se tunnetaan myös nimillä rannekanavaoireyhtymä, rannekanavasyndrooma, karpaalitunnelisyndrooma ja latinaksi canalis carpi.
ApuLapin apuvälineblogi (Liikuttavia apuvälineitä ja hidasta palvelua) on ollut hetken tauolla. Nyt jatkamme puhtaalta pöydältä uusilla nettisivuillamme ja uudella nimellä: ApuBlogi. Kerromme tässä jutussa, mitä aiheita blogimme käsittelee, kuka blogia kirjoittaa ja "millä lihaksilla” sekä kenelle blogi on suunnattu.