Asiakastarina – elämä uusiksi hiilikuituisen ToeOFF® -riippunilkkaortoosin avulla

Asiakas tuli vastaanotolle tukipohjallisten uusimisen vuoksi. Hänelle oli kehittynyt jo vuosia aikaisemmin peroneuspareesi (eli pohjehermohalvaus eli riippunilkka) joka johtui ilmeisesti selkärangassa olevasta välilevyn pullistumasta. Selkä oli sittemmin leikattu, mutta jalan hermotus ei ollut leikkauksesta huolimatta parantunut ja se läpsyi kävellessä edelleen.

Asiakkaalle oli kokeiltu leikkauksen jälkeen muovista valmisperoneustukea, mutta se oli painanut kantapäätä ja tämän jälkeen asiaan ei ollut terveydenhuollossa keksitty muuta apua ja asiakas oli tyytynyt kohtaloonsa. Häntä oli ohjeistettu käyttämään tukipohjallisia ja päkiäkeinullisia jalkineita ja näillä keinoilla hän oli mennyt eteenpäin linkuttaen jo vuosia.

Asiakas tuli siis vastaanotolle uusimaan tukipohjalliset, mutta kävelyanalyysissa kiinnitin huomion riippunilkkaongelmaan. Se oli aiheuttanut hänelle polveen lievän yliojennuksen ja nyttemmin lonkka- ja selkäkipua. Epäilin, että kivut johtuisivat epäsymmetrisestä askelluksesta sekä virheasennosta, joka asiakkaalle oli muodostunut jalkaterälle. Asiakkaan pitkittäinen holvi oli laskeutunut ja nilkka kääntyi sisäänpäin. Jalkaterän virheasennot ovatkin tyypillistä riippunilkka-asiakkailla, joilla vaiva on jatkunut pitkään.

Pyysin terveyskeskuksen fysioterapeutilta lupaa saada kokeilla asiakkaalle Campin hiilikuituista ToeOFF® -peroneustukea. Meillä on ApuLapissa ToeOFF® -sovitussetti, joten pääsimme kokeilemaan tuotetta asiakkaalle ilman, että sitä tarvitsi heti hankkia omaksi. Valmistimme asiakkaalle samalla yksilölliset tukipohjalliset, jotta saimme jalkaan muodostuneen virheasennon korjattua.

Asiakas lähti kävelemään ToeOFF®: lla ja aluksi hän nosti jalkaa polvesta ja lonkasta korkealle, koska oli oppinut korjaamaan riippunilkan aiheuttamaan toimintavajausta näin. Lisäksi asiakas yritti edelleen työntää polvea taakse tukivaiheessa eli kun kuorma on jalan päällä, sillä hän oli tottunut lukitsemaan polven taakse kävellessä. Opetin asiakasta luottamaan tukeen ja pyrkimään tietoisesti viemään polvea eteenpäin askeltaessa. Lisäksi pyysin asiakasta ottamaan alaraajoilla yhtä pitkät askeleet. Hetken opeteltuaan asiakas käveli jo symmetrisesti ja jalan nosto oli vähentynyt huomattavasti.

Kirjoitin asiakkaan tapauksesta suosituksen fysioterapeutille ja asiakas sai ToeOFF® -tuen lääkinnällisen kuntoutuksen maksusitoumuksella ja pääsimme hankkimaan sen hänelle omaksi.

Koska asiakkaalla oli sovituskäynnillä mukana vain yhdet jalkineet, sovimme kontrollikäynnin, jotta pääsemme testaamaan tuen useampiin kenkiin. Seuraava käynti otettiin kuukauden päähän, jotta asiakkaalla oli aikaa ajaa uutta tukea sisälle.

Kuukauden päästä tapasimme ja asiakas käveli kontrollivastaanotolle toppahousut jalassa ja kävelystä ei olisi voinut päätellä kummassa jalassa peroneusongelma oli. Tutkimuksessa havaitsin, että asiakas osasi käyttää tukea hyväksi niin, että polven yliojennuksen huomasi enää vain käännöksissä. Myös tukipohjallinen vaikutti onnistuneelta ja oikaisi virheasentoa. Asiakas oli tottunut siihen nopeasti.

Asiakkaan kommentit kontrollikäynniltä:

”Tämä koipituki on muuttanu minun koko elämän. Ennen pystyin kävehleen korkeinthaan kilometrin ja kipu selässä oli kauhea. Nyt mie pystyn kävehleen jopa kymmenen kilometriä yhteen puthkeen lähes joka päivä ja askelki on kevyt ko nuorela pojan klopilla. Kyläläisekki kyselee, että mitä sulle on tapahtunu, ookko sie rakastunu?”

ToeOFF® riippunilkkaortoosi
ToeOFF® on hiilikuidusta valmistettu kevyt peroneustuki

Kaisa Repo, apuvälineteknikko (AMK)

Uutiset

Aamuinen metsälenkki antaa puhtia työpäivään
2.6.2023

Liikettä niveliin – työajalla

Me Apulapin työntekijät saamme suunnitella työkalenterimme siten, että voimme käyttää työajasta 2 tuntia viikossa liikuntaan. Mikä huikea työsuhde-etu. Tästä tuttaville puhuessa, se on saanut paljon ihastelua ja huokaisuja, että voi kun meilläkin olisi tällainen mahdollisuus työpaikalla! Liikuntatuntien ansiosta iltoihin on jäänyt enemmän aikaa perheen kesken, kotitöihin ja muihin harrastuksiin. Ja on lisännyt ehdottomasti omaa hyvinvointia ja liikunnan tuomia terveysvaikutuksia työssä ja arjessa.

Äkillinen kantapääkipu pysäyttää liikkuvan ihmisen
20.1.2023

Äkillinen kantapääkipu pysäyttää liikkuvan ihmisen

Kärsitkö kantapääkivusta, joka oireilee heti aamulla tai kesken lenkin? Se saattaa johtua yleisestä vaivasta, plantaarifaskiitista. Se on kantakalvon tulehdustila, joka voi aiheutua epäsopivista kengistä, jalkaterän virheasennosta tai liiallisesta rasituksesta. Onneksi hoitokäytäntöjä on useita. Älä anna kantapääkivun pysäyttää sinua enää, ota yhteyttä ammattilaiseen ja aloita hoito heti!

Kestävää ja kaunista tuentaa käden alueelle
9.12.2022

Kestävää ja kaunista tuentaa käden alueelle

WE Designin käsituet ovat ainutlaatuisia sekä ominaisuuksiltaan että ulkonäöltään. Niitä voidaan käyttää hyvin monenlaisten käden alueen ongelmien, kuten sormen keski- ja kärkinivelen yliliikkuvuuden, napsusormien, Mallet Finger-virheasentojen sekä rystykaaren virheasentojen hoidossa.

Tarviiko lapsi tukipohjalliset
25.11.2022

Tarviiko lapsi tukipohjalliset

Ajatus lasten virheasentojen korjaamisesta on muuttunut paljon viimevuosina. Vielä 15 vuotta sitten lasten pohjallisia tehtiin paljon ja pienille lapsille suositeltiin vähintään tukevia ensiaskelkenkiä. Kun paljasjalkakävelyn eduista alettiin puhua, muuttui hiljalleen ajatus myös lasten jalkojen tukemisesta.

Kompressiohiha hoitaa käden turvotusta
11.11.2022

Tukihiha hoitaa turvotusta rintasyövän jälkeen

Meillä ApuLapissa käy asiakkaita hihamitoilla lähes päivittäin. Tässä artikkelissa kerron minkälainen turvotushoitoon tarkoitettu hiha on, miten se mitoitetaan ja miten palvelu hoidetaan meillä ApuLapissa.

Rannekipu voi johtua rannekanavan ahtaumasta
20.9.2022

Rannekipu voi johtua rannekanavan ahtaumasta

Rannekipu ovat hyvin yleinen työkykyä, arkea ja harrastuksia haittaava vaiva. Rannekanava-ahtauma on yksi yleisimmistä rannekivun aiheuttajista, se tunnetaan myös nimillä rannekanavaoireyhtymä, rannekanavasyndrooma, karpaalitunnelisyndrooma ja latinaksi canalis carpi.

Uudistuneen ApuBlogin esittely
6.9.2022

Uudistuneen ApuBlogin esittely

ApuLapin apuvälineblogi (Liikuttavia apuvälineitä ja hidasta palvelua) on ollut hetken tauolla. Nyt jatkamme puhtaalta pöydältä uusilla nettisivuillamme ja uudella nimellä: ApuBlogi. Kerromme tässä jutussa, mitä aiheita blogimme käsittelee, kuka blogia kirjoittaa ja "millä lihaksilla” sekä kenelle blogi on suunnattu.

Ostoskoriin käytetyt lahjakortit