Kipu ja painevaatteet


Minulla käy ApuLapissa päivittäin asiakkaita, joille mitoitan erilaisia painevaatteita. Suurimmalla osalla asiakkaista painevaatteilla hoidetaan laskimo- tai lymfaperäistä turvotusta joko ala- tai yläraajasta. Painevaatteilla voidaan kuitenkin hoitaa tuloksellisesti myös kipua. Surullista tässä on se, ettei kipuasiakas saa lääkinnällisiin painevaatteisiin lääkinnällisen kuntoutuksen maksusitoumusta kovinkaan helposti.

Vaikka painevaatteita on käytetty mm. kivunhoitoon jo useiden vuosikymmenien ajan, tutkitun tiedon ja vaikuttavuuden näytön määrä on edelleen melko vähäistä. Kuitenkin asiakaskokemukset ja asiantuntijoiden lausunnot kertovat selvää kieltä painevaatteiden hyödyistä.

Painevaatteilla hoidetaan erilaisia kiputiloja. Kivun syystä riippumatta kipu on aina todellinen. Itse olen kohdannut eniten hermovauriokivuista kärsiviä asiakkaita (mm.CRPS). Painevaatteet toimivat hermovauriokivussa pitkäkestoisen ja vaikean kivun hallinnassa ns. stimulaatiohoitona. Painevaatteen antamalla paineella voidaan lievittää koettua kipua. Kipuasiakkaat kokevat usein myös väsymystä, unihäiriöitä, mieliajan laskua, ahdistuneisuutta sekä lihasperäisiä oireita, jotka usein lisäävät kivuntunnetta. Myös näihin asioihin on voitu vaikuttaa painevaatehoidolla.

Me kaikki olemme yksilöitä ja myös kipukokemus on aina yksilöllinen. Näin ollen myös kivunhallinnan keinot ovat yksilöllisiä. Kivun hallintaan käytetäänkin erilaisia hoitoja, joista kootaan kullekin toimiva ”kivunhoidon paketti”. Painevaatteet ovat lääkkeetöntä kivunhoitoa ja osalle asiakkaista tärkeä osa kivun hallintaa.

Kuulemani asiakaskokemukset puoltavat vahvasti sitä, että painevaatteet ovat toimiva lääkkeetön hoitomuoto muun kivunhoidon rinnalla. Eräs äiti on päässyt pitkästä aikaa muksujensa kanssa uimaan ja pienet lapsetkin ovat huomanneet äitinsä paremman jaksamisen. Toinen asiakkaani on pystynyt pyöräilemään kivuttomammin ja osalla unenlaatu on parantunut sekä olo ja oleminen on helpottunut. Mielestäni nämä ovat isoja asioita, joista muodostuu positiivinen kierre – kun pystyt liikkumaan kivuttomammin, liikut enemmän ja kunto nousee – kun pystyt nukkumaan parempia yöunia, olet päivisin virkeämpi ja jaksat ylläpitää itsellesi tärkeitä ihmissuhteita jne.

Me kaikki olemme yksilöitä ja myös kipukokemus on aina yksilöllinen.

Mikään ”simsalapim”-hoito ei painevaatteetkaan ole, mutta olisi erittäin tärkeää, että kipuasiakkaat pääsisivät kokeilemaan painevaatehoidonkin vaikutuksia – miten ne toimivat juuri hänellä. Jos painevaatehoito on apua tuova ja mieleinen kivun hoidon keino, olisi syytä vähäisestä tutkitun tiedon määrästä huolimatta tunnistaa ja tunnustaa, että painevaatteet kuuluisivat samoin perustein lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden perusteisiin kuin esimerkiksi laskimo- ja lymfakierron hoito.

Kun taas mietitään rahaa, krooninen kipu aiheuttaa suuret kustannukset yhteiskunnalle. Kipukroonikot kiertävät usein tutkimuksesta ja hoitopaikasta toiseen. Heille tehdään paljon tutkimuksia ja kalliita toimenpiteitä ja joskus hoidon saaminen viivästyy. Krooninen kipu on myös yleinen syy sairauslomiin ja eläkkeisiin. Näihin summiin verrattuna painevaatteiden kustannukset ovat pisara meressä.

Sari Juopperi, fysioterapeutti (AMK)

Uutiset

Rollaattori lisää turvallisuutta ja vapautta
20.2.2024

Rollaattori lisää liikkumisen vapautta ja itsenäisyyttä

Rollaattori on tuttu apuväline katukuvassa ja se tarjoaakin monia hyötyjä erityisesti ikääntyville ja liikuntarajoitteisille henkilöille. Rollaattorin avulla liikkuminen on kevyempää ja turvallisempaa, joten se on hyvä arjen kumppani. Tässä artikkelissa tarkastellaan rollaattorin käytön hyötyjä ja avataan yksi inspiroiva asiakaskertomus.

Viisi yleisintä kysymystä rannetuista
17.1.2024

Viisi yleisintä kysymystä rannetuista

Valmisapuvälinevalikoimamme on laaja ja yksi eniten kysytyistä tuotteistamme on rannetuet. Ranteen vaivat vaihtelevat kulumista tapaturmiin, eikä olekaan ihme, jos rannetuen käytön aloitukseen liittyy useita kysymyksiä. Tässä blogitekstissä kerromme vastaukset viiteen yleisimpiään kysymykseen koskien rannetukia ja niiden käyttöä.

Painevaatteet ovat lääkkeetöntä kivunhoitoa ja osalle asiakkaista tärkeä osa kivun hallintaa.
25.9.2023

Kipu ja painevaatteet

Syyskuussa vietetään kansainvälistä kipukuukautta teemalla ”Kivunhallinta on tekoja”. Tänä vuonna kipukuukausi nostaa esiin kivunhallinnan keinoja. ApuLappi nostaa blogitekstissään esille painevaatteet osana kivunhallintaa.

Oikeankokoisten kenkien valinta lapselle ja nuorelle – iso osa lapsista ja nuorista kulkee tietämättään liian pienissä kengissä
25.7.2023

Oikeankokoisten kenkien valinta lapselle ja nuorelle – iso osa lapsista ja nuorista kulkee tietämättään liian pienissä kengissä

Lapsen ja nuoren jalka kasvaa nopeasti, joten kenkien sopivuus tulisi tarkistaa säännöllisesti. Jalkaterän koko voi muuttua jopa kahden kuukauden välein. Tässä blogitekstissämme kerron vanhemmille ja huoltajille, jotka pohtivat kenkien valintaa lastensa kanssa, miten oikean kokoiset jalkineet valitaan ja minkälaisiin muihin asioihin valinnassa on syytä kiinnittää huomiota.

Laskimoperäisten haavojen hoitokustannukset terveydenhuollolle
7.7.2023

Laskimoperäisten haavojen hoitokustannukset terveydenhuollolle

Laskimovajaatoiminta on yleinen sairaus, jonka tarkkaa syytä ei tunneta. Yksi tavallisimmista oireista on suonikohjut. Vaikeimmissa tapauksissa tila voi johtaa hitaasti paraneviin alaraajahaavoihin. Tässä blogikirjoituksessa käsittelen sitä, mitä laskimovajaatoiminnasta johtuvat alaraajahaavat maksavat terveydenhuollolle sekä sitä, mitä tekemistä tukisukilla on haavojen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.

Aamuinen metsälenkki antaa puhtia työpäivään
2.6.2023

Liikettä niveliin – työajalla

Me Apulapin työntekijät saamme suunnitella työkalenterimme siten, että voimme käyttää työajasta 2 tuntia viikossa liikuntaan. Mikä huikea työsuhde-etu. Tästä tuttaville puhuessa, se on saanut paljon ihastelua ja huokaisuja, että voi kun meilläkin olisi tällainen mahdollisuus työpaikalla! Liikuntatuntien ansiosta iltoihin on jäänyt enemmän aikaa perheen kesken, kotitöihin ja muihin harrastuksiin. Ja on lisännyt ehdottomasti omaa hyvinvointia ja liikunnan tuomia terveysvaikutuksia työssä ja arjessa.

Äkillinen kantapääkipu pysäyttää liikkuvan ihmisen
20.1.2023

Äkillinen kantapääkipu pysäyttää liikkuvan ihmisen

Kärsitkö kantapääkivusta, joka oireilee heti aamulla tai kesken lenkin? Se saattaa johtua yleisestä vaivasta, plantaarifaskiitista. Se on kantakalvon tulehdustila, joka voi aiheutua epäsopivista kengistä, jalkaterän virheasennosta tai liiallisesta rasituksesta. Onneksi hoitokäytäntöjä on useita. Älä anna kantapääkivun pysäyttää sinua enää, ota yhteyttä ammattilaiseen ja aloita hoito heti!

Kestävää ja kaunista tuentaa käden alueelle
9.12.2022

Kestävää ja kaunista tuentaa käden alueelle

WE Designin käsituet ovat ainutlaatuisia sekä ominaisuuksiltaan että ulkonäöltään. Niitä voidaan käyttää hyvin monenlaisten käden alueen ongelmien, kuten sormen keski- ja kärkinivelen yliliikkuvuuden, napsusormien, Mallet Finger-virheasentojen sekä rystykaaren virheasentojen hoidossa.

Tarviiko lapsi tukipohjalliset
25.11.2022

Tarviiko lapsi tukipohjalliset

Ajatus lasten virheasentojen korjaamisesta on muuttunut paljon viimevuosina. Vielä 15 vuotta sitten lasten pohjallisia tehtiin paljon ja pienille lapsille suositeltiin vähintään tukevia ensiaskelkenkiä. Kun paljasjalkakävelyn eduista alettiin puhua, muuttui hiljalleen ajatus myös lasten jalkojen tukemisesta.

Kompressiohiha hoitaa käden turvotusta
11.11.2022

Tukihiha hoitaa turvotusta rintasyövän jälkeen

Meillä ApuLapissa käy asiakkaita hihamitoilla lähes päivittäin. Tässä artikkelissa kerron minkälainen turvotushoitoon tarkoitettu hiha on, miten se mitoitetaan ja miten palvelu hoidetaan meillä ApuLapissa.

Rannekipu voi johtua rannekanavan ahtaumasta
20.9.2022

Rannekipu voi johtua rannekanavan ahtaumasta

Rannekipu ovat hyvin yleinen työkykyä, arkea ja harrastuksia haittaava vaiva. Rannekanava-ahtauma on yksi yleisimmistä rannekivun aiheuttajista, se tunnetaan myös nimillä rannekanavaoireyhtymä, rannekanavasyndrooma, karpaalitunnelisyndrooma ja latinaksi canalis carpi.

Uudistuneen ApuBlogin esittely
6.9.2022

Uudistuneen ApuBlogin esittely

ApuLapin apuvälineblogi (Liikuttavia apuvälineitä ja hidasta palvelua) on ollut hetken tauolla. Nyt jatkamme puhtaalta pöydältä uusilla nettisivuillamme ja uudella nimellä: ApuBlogi. Kerromme tässä jutussa, mitä aiheita blogimme käsittelee, kuka blogia kirjoittaa ja "millä lihaksilla” sekä kenelle blogi on suunnattu.

Ostoskoriin käytetyt lahjakortit