Tukisukan pukeminen – käytännön ohjeita ja vinkkejä

Tukisukkien pukeminen voi olla haastavaa aluksi, mutta oikeilla tekniikoilla ja apuvälineillä se alkaa sujua. Oikein puetut tukisukat tukevat verenkiertoa, ehkäisevät turvotusta ja lievittävät jalkojen väsymystä. Tässä artikkelissa ApuSakki kertoo, miten tukisukat puetaan oikein, millaisia apuvälineitä on saatavilla sekä mitä on hyvä tietää tukisukkien käytöstä leikkauksen jälkeen ja voiko niitä käyttää yöllä

Miten tukisukat puetaan?

Tukisukkien pukeminen kannattaa tehdä aamulla heti heräämisen jälkeen, kun jalat ovat levänneet eivätkä vielä turvonneet. Näin sukat asettuvat paremmin paikalleen ja tuntuvat mukavammilta. Seuraa näitä ohjeita:

  1. Käytä aina hanskoja tukisukkia pukiessa. Esim. kertakäyttökäsineet sopivat tähän tarkoitukseen hyvin.
  2. Käännä tukisukka nurinpäin: Ota sukka käsiisi ja käännä se kantapään kohdalle asti nurinpäin.
  3. Pujota jalka sukkaan: Aseta jalkateräsi sukan kärkeen ja vedä sukkaa varovasti ylöspäin niin, että kantapää asettuu oikein.
  4. Vedä sukka säären tai reiden yli: Rullaa sukka tasaisesti ylöspäin välttäen ryppyjä ja taitteita. Älä vedä liikaa, vaan käytä tasaisia, hallittuja liikkeitä.
  5. Tarkista istuvuus: Varmista, että sukka ei kiristä liikaa eikä siinä ole poimuja, jotka voisivat painaa ihoa.

Katso videolta kuinka tukisukka puetaan:

Tukisukan pukeminen itselle

Tukisukan pukeminen apuvälineen avulla

Tukisukanvetolaite helpottaa pukemista erityisesti silloin, kun käsivoimat ovat heikentyneet tai joustavat tukisukat ovat tiukkoja. Käyttö on helppoa:

  1. Liu’uta sukka laitteen päälle niin pitkälle, että sukka kääntyy kokonaan nurinpäin ja varpaanpäihin osuvat kohta tulee esiin.
  2. Ota laitteen kahvoista kiinni ja pujota jalkasi sukan sisään ja vedä laitetta ylöspäin tai itseäsi kohti.

Tutustu vaihe vaiheelta etenevään opastusvideoon:

Tukisukan pukeminen sukanvetolaitteen kanssa

Tukisukan pukeminen toiselle henkilölle

Jos autat toista henkilöä pukemaan tukisukat, toimi seuraavasti:

  1. Pyydä henkilöä istumaan mukavasti ja vaikka tarvittaessa nostamaan jalka syliisi.
  2. Käytä hanskoja tukisukan pukemiseen.
  3. Käännä sukka nurinpäin niin pitkälle, että varpaita vasten tuleva osa tulee esiin. Älä käännä kuitenkaan sukkaa aivan kokonaan nurinpäin vaan jätä loppuosaan pieni pätkä kääntämättä, johon varpaat on helppo työntää.
  4. Pujota se varpaiden yli ja työnnä sukkaa niin pitkälle, että se menee puettavan henkilön kantapään yli. 
  5. Rullaa loput sukasta ylös sääreen tai reiteen.
  6. Varmista, että sukkaan ei jää kiertymiä ja huomioi myös, että sukan tulee istua tiiviisti mutta ei liian tiukasti.

Katso vielä esimerkki videoltamme:

Tukisukan pukeminen vanhukselle tai potilaalle

Tukisukkien käyttö

Tukisukkien käyttö on tehokas keino edistää verenkiertoa ja vähentää alaraajojen turvotusta. Niitä käytetään niin ennaltaehkäisevästi kuin erilaisten terveysongelmien, kuten suonikohjujen, laskimoiden vajaatoiminnan ja leikkauksen jälkeisen toipumisen tukena. 

Sukkien säännöllinen käyttö voi auttaa vähentämään jalkojen kipua ja väsymystä, erityisesti pitkien seisomis- tai istumisjaksojen aikana. Tukisukkien valinnassa on tärkeää kiinnittää huomiota oikeaan kokoon, puristusluokkaan ja käyttötarkoitukseen.

Tukisukkien käyttö leikkauksen jälkeen

Tukisukat ovat erityisen tärkeitä leikkauksen jälkeen, sillä ne auttavat ehkäisemään veritulppia ja vähentävät turvotusta. Lääkärin ohjeiden mukaisesti tukisukkia tulee yleensä käyttää heti leikkauksen jälkeen ja mahdollisesti useiden viikkojen ajan. Huomioi seuraavat asiat:

  • Pue tukisukat aamulla ennen ylösnousua.
  • Käytä sukkia koko päivän ajan ja riisu ne yöksi, ellei lääkäri toisin määrää.
  • Tarkista ihon kunto säännöllisesti painaumien ja ärsytyksen varalta.

Voiko tukisukkia käyttää yöllä?

Tukisukkien käyttö yöllä ei ole yleensä suositeltavaa, ellei terveydenhuollon ammattilainen ole toisin ohjeistanut. Tukisukat on suunniteltu parantamaan verenkiertoa ja vähentämään turvotusta päivän aikana, kun olet pystyasennossa. Yöllä, kun jalat ovat levossa ja vaakatasossa, verenkierto helpottuu luonnollisesti, eikä ylimääräistä painetta tarvita. Joissakin erityistapauksissa, kuten tietyissä laskimosairauksissa tai leikkauksen jälkeen, lääkäri voi kuitenkin suositella tukisukkien käyttöä myös öisin. Jos mietit, sopiiko yökäyttö sinulle, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen saadaksesi yksilölliset ohjeet.

Tukisukkien valinta ja oikeaoppinen mittaustapa

Tukisukkien valinta on tärkeää, jotta saat niistä parhaan mahdollisen hyödyn. Huomioi seuraavat asiat:

  • Puristusluokka: Kevyet tukisukat sopivat ennaltaehkäisyyn, kun taas voimakkaammat tukisukat ovat tarkoitettu lääkinnälliseen käyttöön.
  • Koko: Oikea koko varmistaa sukan tehon ja mukavuuden. Mittaa jalka aamulla, kun turvotusta ei ole.
  • Materiaali: Hengittävä, joustava materiaali tekee käytöstä miellyttävää.

Koska tukisukkia on olemassa monenlaisia eri malleja, on myös niiden mittaustavat erilaisia. ApuLapin verkkokaupassa olevien tukisukkien tuotesivuilta löydät tarkat ja tuotekohtaiset mittausohjeet kullekin tukisukalle.

Yhteenveto

Tukisukkien pukeminen onnistuu helposti, kun käytät oikeaa tekniikkaa ja tarvittaessa apuvälineitä. Muista, että oikein valitut ja mitoitetut tukisukat tukevat jalkojen hyvinvointia sekä arjessa että leikkauksen jälkeen. Jos tarvitset apua sopivan koon tai mallin valinnassa, ApuLappi tarjoaa yksilöllistä palvelua ja asiantuntevia neuvoja. 

Ota rohkeasti yhteyttä tai vieraile myymälässämme – autamme mielellämme!

Uutiset

Mies pitelee vatsan ja nivusen aluetta epämieluisa ilme kasvoillaan ja tuntee nivustyrän nivusen alueellaan.
9.1.2025

Nivustyrä – Yleinen mutta hoitoa vaativa vaiva

Nivustyrä (hernia inguinalis) on yksi tavallisimmista vatsanpeitteiden heikkouksista, joka voi aiheuttaa epämukavuutta ja haitata arkisia toimintoja. Se ilmenee usein nivusalueella pullistumana, joka voi olla ajoittain kivulias tai jopa täysin oireeton. Mikä kuitenkin saa tämän vaivan kehittymään, ja miksi se vaatii joskus kiireellistä hoitoa? Tässä artikkelissa pureudumme tämän ikävän vaivan oireisiin, sen mahdollisiin riskeihin sekä keinoihin hallita vaivaa itsehoidolla tai apuvälineillä. Lisäksi käsittelemme tilanteet, joissa on tärkeää hakeutua lääkärin arvioon ja harkita kirurgista hoitoa. Lue eteenpäin ja löydä vastaukset nivustyrää koskeviin kysymyksiin.

Hiihtäjän peukalo – Mikä se on ja miten siitä toipuu?
16.12.2024

Hiihtäjän peukalo – Mikä se on ja miten siitä toipuu?

Kuvittele kaunis talvipäivä, kun hiihtäessäsi laskette jyrkän mäen alas. Yhtäkkiä tasapaino pettää, kaadut, irrotat otteen sauvasta ja yrität ottaa kädellä vastaan maasta, mutta kaaduttuasi huomaat, että hiihtosauva on jäänyt maan ja peukalon väliin, mikä on vääntänyt peukaloa. Kipu kädessä on terävä ja myöhemmin huomaat turvotusta peukalon tyvessä. Tämä voi olla klassinen esimerkki hiihtäjän peukalosta – vammasta, joka on tuttu erityisesti talvilajien harrastajille.

Rollaattori lisää turvallisuutta ja vapautta
20.2.2024

Rollaattori lisää liikkumisen vapautta ja itsenäisyyttä

Rollaattori on tuttu apuväline katukuvassa ja se tarjoaakin monia hyötyjä erityisesti ikääntyville ja liikuntarajoitteisille henkilöille. Rollaattorin avulla liikkuminen on kevyempää ja turvallisempaa, joten se on hyvä arjen kumppani. Tässä artikkelissa tarkastellaan rollaattorin käytön hyötyjä ja avataan yksi inspiroiva asiakaskertomus.

Viisi yleisintä kysymystä rannetuista
17.1.2024

Viisi yleisintä kysymystä rannetuista

Valmisapuvälinevalikoimamme on laaja ja yksi eniten kysytyistä tuotteistamme on rannetuet. Ranteen vaivat vaihtelevat kulumista tapaturmiin, eikä olekaan ihme, jos rannetuen käytön aloitukseen liittyy useita kysymyksiä. Tässä blogitekstissä kerromme vastaukset viiteen yleisimpiään kysymykseen koskien rannetukia ja niiden käyttöä.

Painevaatteet ovat lääkkeetöntä kivunhoitoa ja osalle asiakkaista tärkeä osa kivun hallintaa.
25.9.2023

Kipu ja painevaatteet

Syyskuussa vietetään kansainvälistä kipukuukautta teemalla ”Kivunhallinta on tekoja”. Tänä vuonna kipukuukausi nostaa esiin kivunhallinnan keinoja. ApuLappi nostaa blogitekstissään esille painevaatteet osana kivunhallintaa.

Oikeankokoisten kenkien valinta lapselle ja nuorelle – iso osa lapsista ja nuorista kulkee tietämättään liian pienissä kengissä
25.7.2023

Oikeankokoisten kenkien valinta lapselle ja nuorelle – iso osa lapsista ja nuorista kulkee tietämättään liian pienissä kengissä

Lapsen ja nuoren jalka kasvaa nopeasti, joten kenkien sopivuus tulisi tarkistaa säännöllisesti. Jalkaterän koko voi muuttua jopa kahden kuukauden välein. Tässä blogitekstissämme kerron vanhemmille ja huoltajille, jotka pohtivat kenkien valintaa lastensa kanssa, miten oikean kokoiset jalkineet valitaan ja minkälaisiin muihin asioihin valinnassa on syytä kiinnittää huomiota.

Laskimoperäisten haavojen hoitokustannukset terveydenhuollolle
7.7.2023

Laskimoperäisten haavojen hoitokustannukset terveydenhuollolle

Laskimovajaatoiminta on yleinen sairaus, jonka tarkkaa syytä ei tunneta. Yksi tavallisimmista oireista on suonikohjut. Vaikeimmissa tapauksissa tila voi johtaa hitaasti paraneviin alaraajahaavoihin. Tässä blogikirjoituksessa käsittelen sitä, mitä laskimovajaatoiminnasta johtuvat alaraajahaavat maksavat terveydenhuollolle sekä sitä, mitä tekemistä tukisukilla on haavojen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.

Aamuinen metsälenkki antaa puhtia työpäivään
2.6.2023

Liikettä niveliin – työajalla

Me Apulapin työntekijät saamme suunnitella työkalenterimme siten, että voimme käyttää työajasta 2 tuntia viikossa liikuntaan. Mikä huikea työsuhde-etu. Tästä tuttaville puhuessa, se on saanut paljon ihastelua ja huokaisuja, että voi kun meilläkin olisi tällainen mahdollisuus työpaikalla! Liikuntatuntien ansiosta iltoihin on jäänyt enemmän aikaa perheen kesken, kotitöihin ja muihin harrastuksiin. Ja on lisännyt ehdottomasti omaa hyvinvointia ja liikunnan tuomia terveysvaikutuksia työssä ja arjessa.

Äkillinen kantapääkipu pysäyttää liikkuvan ihmisen
20.1.2023

Äkillinen kantapääkipu pysäyttää liikkuvan ihmisen

Kärsitkö kantapääkivusta, joka oireilee heti aamulla tai kesken lenkin? Se saattaa johtua yleisestä vaivasta, plantaarifaskiitista. Se on kantakalvon tulehdustila, joka voi aiheutua epäsopivista kengistä, jalkaterän virheasennosta tai liiallisesta rasituksesta. Onneksi hoitokäytäntöjä on useita. Älä anna kantapääkivun pysäyttää sinua enää, ota yhteyttä ammattilaiseen ja aloita hoito heti!

Kestävää ja kaunista tuentaa käden alueelle
9.12.2022

Kestävää ja kaunista tuentaa käden alueelle

WE Designin käsituet ovat ainutlaatuisia sekä ominaisuuksiltaan että ulkonäöltään. Niitä voidaan käyttää hyvin monenlaisten käden alueen ongelmien, kuten sormen keski- ja kärkinivelen yliliikkuvuuden, napsusormien, Mallet Finger-virheasentojen sekä rystykaaren virheasentojen hoidossa.

Tarviiko lapsi tukipohjalliset
25.11.2022

Tarviiko lapsi tukipohjalliset

Ajatus lasten virheasentojen korjaamisesta on muuttunut paljon viimevuosina. Vielä 15 vuotta sitten lasten pohjallisia tehtiin paljon ja pienille lapsille suositeltiin vähintään tukevia ensiaskelkenkiä. Kun paljasjalkakävelyn eduista alettiin puhua, muuttui hiljalleen ajatus myös lasten jalkojen tukemisesta.

Kompressiohiha hoitaa käden turvotusta
11.11.2022

Tukihiha hoitaa turvotusta rintasyövän jälkeen

Meillä ApuLapissa käy asiakkaita hihamitoilla lähes päivittäin. Tässä artikkelissa kerron minkälainen turvotushoitoon tarkoitettu hiha on, miten se mitoitetaan ja miten palvelu hoidetaan meillä ApuLapissa.

Rannekanavaoireyhtymä - rannekipu voi johtua rannekanavan ahtaumasta
20.9.2022

Rannekanavaoireyhtymä - rannekipu voi johtua rannekanavan ahtaumasta

Rannekipu ovat hyvin yleinen työkykyä, arkea ja harrastuksia haittaava vaiva. Rannekanava-ahtauma on yksi yleisimmistä rannekivun aiheuttajista, se tunnetaan myös nimillä rannekanavaoireyhtymä, rannekanavasyndrooma, karpaalitunnelisyndrooma ja latinaksi canalis carpi.

Uudistuneen ApuBlogin esittely
6.9.2022

Uudistuneen ApuBlogin esittely

ApuLapin apuvälineblogi (Liikuttavia apuvälineitä ja hidasta palvelua) on ollut hetken tauolla. Nyt jatkamme puhtaalta pöydältä uusilla nettisivuillamme ja uudella nimellä: ApuBlogi. Kerromme tässä jutussa, mitä aiheita blogimme käsittelee, kuka blogia kirjoittaa ja "millä lihaksilla” sekä kenelle blogi on suunnattu.

Ostoskoriin käytetyt lahjakortit