
Tukisukan pukeminen – käytännön ohjeita ja vinkkejä
Tukisukkien pukeminen voi olla haastavaa aluksi, mutta oikeilla tekniikoilla ja apuvälineillä se alkaa sujua.
Tiivistelmä aiheesta:
Käsittelemme tässä artikkelissa nivustyrää sekä siihen liittyviä aiheita, kuten mistä se johtuu, minkälaisia oireita se aiheuttaa ja milloin tulee hakeutua lääkäriin. Lähdetään käymään aihetta läpi!
Yleisimpiä oireita ovat:
Oireet voivat vaihdella hieman sukupuolen mukaan. Miehillä tyrä saattaa ulottua kivespussiin (kivestyrä), kun taas naisilla tyrän oireet saattavat olla hienovaraisempia, koska se voi sijaita syvemmällä kudoksissa. Naisilla nivustyrän diagnosointi vaatii usein tarkempia tutkimuksia.
On tärkeää huomata, että nivustyrä voi olla myös täysin oireeton. Jos tyrä muuttuu kovaksi ja aiheuttaa kovaa kipua, on syytä hakeutua välittömästi lääkäriin, sillä kyseessä voi olla tyrän kureutuminen, joka vaatii kiireellistä hoitoa.
Nivustyrä syntyy, kun vatsaontelon sisältö, kuten suolen osa tai rasvakudos, työntyy heikon kohdan läpi vatsanpeitteissä. Tämä heikkous voi olla synnynnäinen tai hankittu, ja erityisesti nivuskanavan anatomia altistaa miehiä tyrämuodostukselle. Vaikka tyrä on yleisempi miehillä, myös naisilla voi esiintyä nivustyriä. Naisilla oireet ja tyrän sijainti voivat poiketa miesten tyypillisistä oireista, mikä tekee diagnosoinnista haastavampaa.
Yleisin syy tyrän syntyyn on vatsansisäisen paineen kasvu, joka rasittaa vatsanpeitteitä. Tämä voi johtua esimerkiksi fyysisestä rasituksesta, ummetuksesta tai raskaudesta. Ylipaino lisää vatsanpeitteiden kuormitusta ja altistaa näin tyrälle. Tupakointi voi myös lisätä riskiä heikentämällä kudosten verenkiertoa.
Perinnöllisyys on merkittävä taustatekijä, sillä geneettinen alttius voi heikentää vatsanpeitteiden rakennetta. Vaikka kaikkia riskitekijöitä ei voida poistaa, painonhallinta, tupakoinnin lopettaminen ja oikea nostotekniikka voivat vähentää tyrän riskiä.
Kivestyrä on nivustyrän muoto, jossa tyräpussi työntyy nivuskanavan kautta kivespussiin asti. voi aiheuttaa enemmän epämukavuutta ja myös kipua kuin tavallinen nivustyrä, sillä kivespussin alue on herkempi kuin pelkkä nivusseutu.
Kivestyrän oireet ovat samankaltaisia kuin nivustyrässä, mutta tyräpullistuma tuntuu kivespussissa eikä pelkästään nivusessa. Tyypillisiä merkkejä ovat:
- Turvotus tai pullistuma kivespussissa, joka voi suurentua päivän aikana
- Raskas tai epämukava tunne nivusissa tai kivespussissa
- Pullistuman katoaminen makuuasennossa, mutta esiin työntyminen pystyasennossa
- Kivun lisääntyminen rasituksessa, kuten yskiessä tai nostaessa painavia esineitä
Jos tyrä kovettuu, muuttuu kivuliaaksi tai sitä ei saa painettua takaisin, kyseessä voi olla kuroutunut tyrä, joka vaatii välitöntä hoitoa. Kuten nivustyrä, myös kivestyrä hoidetaan leikkauksella, sillä se ei parane itsestään.
Lääkäriin on syytä hakeutua, jos nivusalueella esiintyy selkeä pullistuma, joka aiheuttaa kipua, epämukavuutta tai haittaa päivittäisissä toiminnoissa. Erityisen kiireellistä hoitoon hakeutuminen on, jos tyrä muuttuu kivuliaaksi, kovaksi tai punertavaksi, sillä kyseessä voi olla kureutunut tyrä, joka vaatii välitöntä hoitoa vakavien komplikaatioiden, kuten suolen verenkiertohäiriön, ehkäisemiseksi.
Lääkäriin kannattaa hakeutua myös, jos nivustyrä ulottuu kivespussiin, sillä tällainen tyrä – niin sanottu kivestyrä – voi aiheuttaa merkittävää epämukavuutta ja viitata suurempaan tyrään. Erityisesti kivesten alueella ilmenevä turvotus tai kipu voi olla merkki vakavammasta ongelmasta, joka vaatii lääkärin arviointia.
Hoitamaton nivustyrä voi aiheuttaa ajan myötä merkittäviä terveysriskejä. Vaikka oireet saattavat aluksi olla lieviä tai jopa huomaamattomia, tyrä voi suurentua ja alkaa aiheuttaa kipua tai haittaa liikkumisessa. Suurin riski hoitamattomassa nivustyrässä on tyrän kureutuminen, jossa suolen osa jää puristuksiin vatsaontelon ulkopuolelle.
Riskejä ovat mm.
Miehillä myös hoitamaton kivestyrä voi olla erityisen hankala, sillä kivespussiin ulottuva tyrä voi häiritä päivittäisiä toimintoja ja suurentua nopeasti. Lisäksi kivesten alueen tyrät ovat alttiimpia kureutumiselle, mikä tekee niiden hoitamisesta kiireellistä
Nivustyrä ei valitettavasti parane itsestään, mutta oireita voi usein lievittää itsehoidolla ja oikeanlaisilla apuvälineillä. Esimerkiksi nivustyrähousut ja nivustyrävyö tarjoavat tukea tyräalueelle, mikä voi vähentää epämukavuutta ja estää tyrää työntymästä ulospäin fyysisen rasituksen aikana. Nämä apuvälineet ovat erityisen hyödyllisiä tilanteissa, joissa leikkaus ei ole heti ajankohtainen tai tyrä on oireeton.
Esimerkiksi Orliman-nivustyrävyö on perinteinen tyrävyö nivustyrän tukemiseen.
Nivustyrä ei parane itsestään, mutta kaikki tyrät eivät välttämättä vaadi leikkaushoitoa. Leikkaus on tarpeen silloin, kun tyrä aiheuttaa jatkuvaa kipua, haittaa päivittäisiä toimintoja tai on vaarassa kureutua. Kureutunut tyrä on kiireellisesti hoidettava tila, sillä suolen osa voi jäädä puristuksiin, mikä voi johtaa vakaviin komplikaatioihin, kuten kudoskuolioon.
Pienet ja oireettomat tyrät voidaan usein jättää seurattavaksi, mutta lääkärin arvio on aina suositeltavaa hoidon tarpeen määrittämiseksi. Leikkauksessa heikko kohta vatsanpeitteissä vahvistetaan, mikä ehkäisee tyrän uusiutumisen.
Epäiletkö nivustyrää? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja autamme sinua seuraavissa askeleissa. Tutustu myös kaikkiin tarjolla oleviin tyrävöihimme.
Onko nivustyrä vaarallinen?
Hoitamattomana nivustyrä voi johtaa komplikaatioihin, kuten tyrän kureutumiseen, joka vaatii kiireellistä hoitoa.
Miten nivustyrä oireilee?
Yleisimpiä oireita ovat pullistuma nivusalueella, kipu tai epämukavuus erityisesti rasituksen aikana, sekä muljahteleva tunne.
Milloin nivustyrä pitää leikata?
Leikkaus on suositeltavaa, jos tyrä aiheuttaa jatkuvaa kipua, suurenee tai on vaarassa kureutua.
Mikä auttaa nivustyrään?
Leikkaus on ainoa pysyvä hoito. Oireiden lievittämiseksi voidaan käyttää tyrätukia, jotka estävät tyrää työntymästä vatsanpeitteiden läpi ponnistelua vaativien tehtävien sekä seisomaannousun aikana.
Tukisukkien pukeminen voi olla haastavaa aluksi, mutta oikeilla tekniikoilla ja apuvälineillä se alkaa sujua.
Nivustyrä (hernia inguinalis) on yksi tavallisimmista vatsanpeitteiden heikkouksista, joka voi aiheuttaa epämukavuutta ja haitata arkisia toimintoja. Se ilmenee usein nivusalueella pullistumana, joka voi olla ajoittain kivulias tai jopa täysin oireeton. Mikä kuitenkin saa tämän vaivan kehittymään, ja miksi se vaatii joskus kiireellistä hoitoa? Tässä artikkelissa pureudumme tämän ikävän vaivan oireisiin, sen mahdollisiin riskeihin sekä keinoihin hallita vaivaa itsehoidolla tai apuvälineillä. Lisäksi käsittelemme tilanteet, joissa on tärkeää hakeutua lääkärin arvioon ja harkita kirurgista hoitoa. Lue eteenpäin ja löydä vastaukset nivustyrää koskeviin kysymyksiin.
Kuvittele kaunis talvipäivä, kun hiihtäessäsi laskette jyrkän mäen alas. Yhtäkkiä tasapaino pettää, kaadut, irrotat otteen sauvasta ja yrität ottaa kädellä vastaan maasta, mutta kaaduttuasi huomaat, että hiihtosauva on jäänyt maan ja peukalon väliin, mikä on vääntänyt peukaloa. Kipu kädessä on terävä ja myöhemmin huomaat turvotusta peukalon tyvessä. Tämä voi olla klassinen esimerkki hiihtäjän peukalosta – vammasta, joka on tuttu erityisesti talvilajien harrastajille.
Rollaattori on tuttu apuväline katukuvassa ja se tarjoaakin monia hyötyjä erityisesti ikääntyville ja liikuntarajoitteisille henkilöille. Rollaattorin avulla liikkuminen on kevyempää ja turvallisempaa, joten se on hyvä arjen kumppani. Tässä artikkelissa tarkastellaan rollaattorin käytön hyötyjä ja avataan yksi inspiroiva asiakaskertomus.
Valmisapuvälinevalikoimamme on laaja ja yksi eniten kysytyistä tuotteistamme on rannetuet. Ranteen vaivat vaihtelevat kulumista tapaturmiin, eikä olekaan ihme, jos rannetuen käytön aloitukseen liittyy useita kysymyksiä. Tässä blogitekstissä kerromme vastaukset viiteen yleisimpiään kysymykseen koskien rannetukia ja niiden käyttöä.
Syyskuussa vietetään kansainvälistä kipukuukautta teemalla ”Kivunhallinta on tekoja”. Tänä vuonna kipukuukausi nostaa esiin kivunhallinnan keinoja. ApuLappi nostaa blogitekstissään esille painevaatteet osana kivunhallintaa.
Lapsen ja nuoren jalka kasvaa nopeasti, joten kenkien sopivuus tulisi tarkistaa säännöllisesti. Jalkaterän koko voi muuttua jopa kahden kuukauden välein. Tässä blogitekstissämme kerron vanhemmille ja huoltajille, jotka pohtivat kenkien valintaa lastensa kanssa, miten oikean kokoiset jalkineet valitaan ja minkälaisiin muihin asioihin valinnassa on syytä kiinnittää huomiota.
Laskimovajaatoiminta on yleinen sairaus, jonka tarkkaa syytä ei tunneta. Yksi tavallisimmista oireista on suonikohjut. Vaikeimmissa tapauksissa tila voi johtaa hitaasti paraneviin alaraajahaavoihin. Tässä blogikirjoituksessa käsittelen sitä, mitä laskimovajaatoiminnasta johtuvat alaraajahaavat maksavat terveydenhuollolle sekä sitä, mitä tekemistä tukisukilla on haavojen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.
Me Apulapin työntekijät saamme suunnitella työkalenterimme siten, että voimme käyttää työajasta 2 tuntia viikossa liikuntaan. Mikä huikea työsuhde-etu. Tästä tuttaville puhuessa, se on saanut paljon ihastelua ja huokaisuja, että voi kun meilläkin olisi tällainen mahdollisuus työpaikalla! Liikuntatuntien ansiosta iltoihin on jäänyt enemmän aikaa perheen kesken, kotitöihin ja muihin harrastuksiin. Ja on lisännyt ehdottomasti omaa hyvinvointia ja liikunnan tuomia terveysvaikutuksia työssä ja arjessa.
Tämän kertaisen blogiartikkelin tarina on meille apuvälineammattilaisille hyvin tyypillinen. Asiakkaalla oli vuosia jatkunut riippunilkkaongelma, jota oli aikoinaan hoidettu ja kuntoutettu, mutta keinot olivat loppuneet kesken. Kun asiakas saapui vastaanotolle oli alkuperäisen vaivan seuraksi tullut jo muita vaivoja.
Kärsitkö kantapääkivusta, joka oireilee heti aamulla tai kesken lenkin? Se saattaa johtua yleisestä vaivasta, plantaarifaskiitista. Se on kantakalvon tulehdustila, joka voi aiheutua epäsopivista kengistä, jalkaterän virheasennosta tai liiallisesta rasituksesta. Onneksi hoitokäytäntöjä on useita. Älä anna kantapääkivun pysäyttää sinua enää, ota yhteyttä ammattilaiseen ja aloita hoito heti!
WE Designin käsituet ovat ainutlaatuisia sekä ominaisuuksiltaan että ulkonäöltään. Niitä voidaan käyttää hyvin monenlaisten käden alueen ongelmien, kuten sormen keski- ja kärkinivelen yliliikkuvuuden, napsusormien, Mallet Finger-virheasentojen sekä rystykaaren virheasentojen hoidossa.
Ajatus lasten virheasentojen korjaamisesta on muuttunut paljon viimevuosina. Vielä 15 vuotta sitten lasten pohjallisia tehtiin paljon ja pienille lapsille suositeltiin vähintään tukevia ensiaskelkenkiä. Kun paljasjalkakävelyn eduista alettiin puhua, muuttui hiljalleen ajatus myös lasten jalkojen tukemisesta.
Meillä ApuLapissa käy asiakkaita hihamitoilla lähes päivittäin. Tässä artikkelissa kerron minkälainen turvotushoitoon tarkoitettu hiha on, miten se mitoitetaan ja miten palvelu hoidetaan meillä ApuLapissa.
Asiakastarinoissa aukaisemme asiakkaiden arkea ja haasteita ja sen mitä apuvälinepalvelussa tapahtui ja minkälaista apua asiakas sai.
Rannekipu ovat hyvin yleinen työkykyä, arkea ja harrastuksia haittaava vaiva. Rannekanava-ahtauma on yksi yleisimmistä rannekivun aiheuttajista, se tunnetaan myös nimillä rannekanavaoireyhtymä, rannekanavasyndrooma, karpaalitunnelisyndrooma ja latinaksi canalis carpi.
ApuLapin apuvälineblogi (Liikuttavia apuvälineitä ja hidasta palvelua) on ollut hetken tauolla. Nyt jatkamme puhtaalta pöydältä uusilla nettisivuillamme ja uudella nimellä: ApuBlogi. Kerromme tässä jutussa, mitä aiheita blogimme käsittelee, kuka blogia kirjoittaa ja "millä lihaksilla” sekä kenelle blogi on suunnattu.