Hiihtäjän peukalo – Mikä se on ja miten siitä toipuu?
Kuvittele kaunis talvipäivä, kun hiihtäessäsi laskette jyrkän mäen alas. Yhtäkkiä tasapaino pettää, kaadut, irrotat otteen sauvasta ja yrität ottaa kädellä vastaan maasta, mutta kaaduttuasi huomaat, että hiihtosauva on jäänyt maan ja peukalon väliin, mikä on vääntänyt peukaloa. Kipu kädessä on terävä ja myöhemmin huomaat turvotusta peukalon tyvessä. Tämä voi olla klassinen esimerkki hiihtäjän peukalosta – vammasta, joka on tuttu erityisesti talvilajien harrastajille.
Mikä on hiihtäjän peukalo?
Hiihtäjän peukalo (engl. skier's thumb) tarkoittaa peukalon nivelsiteen vaurioitumista, joka syntyy yleensä, kun peukalo vääntyy liikaa ulospäin. Useimmiten vamma liittyy hiihtämiseen, mutta sitä voi tapahtua myös muissa lajeissa, kuten laskettelussa, mailapeleissä tai muissa tilanteissa, joissa käteen kohdistuu äkillinen voima. Erityisesti kaatuminen, jossa käsi iskeytyy maahan voimakkaasti, vääntäen peukalon tyviniveltä voi johtaa tähän kivuliaaseen, mutta hoidettavissa olevaan vaivaan.
Hiihtäjän peukalon oireet ja kivun tunnistaminen
Yleisiä hiihtäjän peukalon aiheuttamia oireita ovat mm.:
Kipu peukalon tyvessä
Turvotusta kivun alueella
Ihon sinertäminen
Heikentynyt puristusvoima
Epätavallinen liikkuvuus peukalossa
Hiihtäjän peukalon huomaa usein heti vamman jälkeen. Kipu tuntuu erityisesti peukalon tyvessä, ja alue voi turvota nopeasti. Turvotuksen lisäksi iho voi muuttua sinertäväksi tai mustelmaiseksi, mikä viittaa siihen, että kudos on vaurioitunut. Moni kokee vaikeuksia tarttua esineisiin, sillä puristusvoima heikkenee. Joskus peukalo voi tuntua epävakaalta tai liikkua luonnottomalla tavalla, mikä viittaa siihen, että nivelside on vaurioitunut.
Vaikka oireet voivat vaihdella vamman vakavuuden mukaan, niitä ei kannata vähätellä. Hiihtäjän peukalo ei ole vain peukalokipua, vaan se voi aiheuttaa pidempiaikaisia ongelmia käden käytössä ja voi hoitamattomana johtaa nivelrikkoon, siksi vamma on syytä tutkia. Lääkäri arvioi vamman laajuuden ja suosittelee tarvittavan hoidon.
Miten hiihtäjän peukaloa hoidetaan?
Kun hiihtäjän peukalon oireet ilmaantuvat, ensiapu on tärkeää. Aluksi peukalo kannattaa pitää levossa ja kylmähoito auttaa turvotuksen ja kivun lievittämisessä. Liikuttamista ja kuormittamista tulisi välttää, jotta nivelsiteet saavat aikaa toipua. Moni hyötyy tukisiteistä tai peukalon tyviniveltä tukevista ortooseista, jotka pitävät peukalon paikallaan ja estävät lisävaurioita.
Lievemmissä peukalon venähdyksissä hoidoksi riittää lepo ja tukisidokset, mutta vakavammat tapaukset saattavat vaatia leikkaushoitoa. Jos nivelside on repeytynyt kokonaan, kirurgi korjaa sen, minkä jälkeen peukalo tuetaan liikkumattomaksi, jotta se paranee oikeassa asennossa. Leikkauksen jälkeen kuntoutus on tärkeää. Fysioterapeutin ohjaamat harjoitteet auttavat palauttamaan peukalon liikkuvuuden ja vahvistavat sen toimintaa.
Toipuminen vie aikansa
Toipuminen hiihtäjän peukalosta voi kestää viikoista useisiin kuukausiin riippuen onko vamman vakavuudesta ja valitusta hoitomuodosta. Lievät peukalon venähdykset paranevat yleensä 4–6 viikossa, mutta leikkauksen jälkeen toipumisaika voi venyä 3–6 kuukauteen. Tässä ajassa peukalon nivelsiteet vahvistuvat ja sen normaali toiminta palautuu.
Toipumisen aikana on tärkeää kuunnella kehoa ja välttää rasittavia liikkeitä. Tukevat tuotteet, kuten peukalorannetuki, voivat helpottaa arkea ja nopeuttaa paranemista. Monelle palaaminen rakkaiden urheilulajien pariin tuntuu pitkältä odotukselta, mutta kärsivällisyys palkitaan – terve peukalo kestää taas sauvojen puristuksen ja pallojen iskut ilman kipua.
Elämä jatkuu, mutta turvallisemmin
Vaikka hiihtäjän peukalo saattaa kuulostaa harmittomalta, se voi olla kivulias ja pitkäaikaisia ongelmia aiheuttava vamma, jos siihen ei puututa ajoissa. Olitpa sitten hiihtäjä, laskettelija tai mailapelien ystävä, pieni ennakointi ja varovaisuus voivat vähentää vamman riskiä. Sauvojen oikeaoppinen käyttö, hyvä kaatumistekniikka ja peukaloa tukevat välineet ovat pieniä mutta tehokkaita keinoja suojautua.
Jos epäilet, että olet saanut hiihtäjän peukalon tai tarvitset neuvoja oikean hoidon löytämisessä, älä epäröi hakea apua. Asiantuntijat voivat tarjota tarkat diagnoosit ja suositella sopivia tukivälineitä. Peukalon hyvinvointi on tärkeää – sekä urheilukentillä että arjessa.
Nivustyrä (hernia inguinalis) on yksi tavallisimmista vatsanpeitteiden heikkouksista, joka voi aiheuttaa epämukavuutta ja haitata arkisia toimintoja. Se ilmenee usein nivusalueella pullistumana, joka voi olla ajoittain kivulias tai jopa täysin oireeton. Mikä kuitenkin saa tämän vaivan kehittymään, ja miksi se vaatii joskus kiireellistä hoitoa?
Tässä artikkelissa pureudumme tämän ikävän vaivan oireisiin, sen mahdollisiin riskeihin sekä keinoihin hallita vaivaa itsehoidolla tai apuvälineillä. Lisäksi käsittelemme tilanteet, joissa on tärkeää hakeutua lääkärin arvioon ja harkita kirurgista hoitoa. Lue eteenpäin ja löydä vastaukset nivustyrää koskeviin kysymyksiin.
Kuvittele kaunis talvipäivä, kun hiihtäessäsi laskette jyrkän mäen alas. Yhtäkkiä tasapaino pettää, kaadut, irrotat otteen sauvasta ja yrität ottaa kädellä vastaan maasta, mutta kaaduttuasi huomaat, että hiihtosauva on jäänyt maan ja peukalon väliin, mikä on vääntänyt peukaloa. Kipu kädessä on terävä ja myöhemmin huomaat turvotusta peukalon tyvessä. Tämä voi olla klassinen esimerkki hiihtäjän peukalosta – vammasta, joka on tuttu erityisesti talvilajien harrastajille.
Rollaattori on tuttu apuväline katukuvassa ja se tarjoaakin monia hyötyjä erityisesti ikääntyville ja liikuntarajoitteisille henkilöille. Rollaattorin avulla liikkuminen on kevyempää ja turvallisempaa, joten se on hyvä arjen kumppani. Tässä artikkelissa tarkastellaan rollaattorin käytön hyötyjä ja avataan yksi inspiroiva asiakaskertomus.
Valmisapuvälinevalikoimamme on laaja ja yksi eniten kysytyistä tuotteistamme on rannetuet. Ranteen vaivat vaihtelevat kulumista tapaturmiin, eikä olekaan ihme, jos rannetuen käytön aloitukseen liittyy useita kysymyksiä. Tässä blogitekstissä kerromme vastaukset viiteen yleisimpiään kysymykseen koskien rannetukia ja niiden käyttöä.
Syyskuussa vietetään kansainvälistä kipukuukautta teemalla ”Kivunhallinta on tekoja”. Tänä vuonna kipukuukausi nostaa esiin kivunhallinnan keinoja. ApuLappi nostaa blogitekstissään esille painevaatteet osana kivunhallintaa.
Lapsen ja nuoren jalka kasvaa nopeasti, joten kenkien sopivuus tulisi tarkistaa säännöllisesti. Jalkaterän koko voi muuttua jopa kahden kuukauden välein. Tässä blogitekstissämme kerron vanhemmille ja huoltajille, jotka pohtivat kenkien valintaa lastensa kanssa, miten oikean kokoiset jalkineet valitaan ja minkälaisiin muihin asioihin valinnassa on syytä kiinnittää huomiota.
Laskimovajaatoiminta on yleinen sairaus, jonka tarkkaa syytä ei tunneta. Yksi tavallisimmista oireista on suonikohjut. Vaikeimmissa tapauksissa tila voi johtaa hitaasti paraneviin alaraajahaavoihin. Tässä blogikirjoituksessa käsittelen sitä, mitä laskimovajaatoiminnasta johtuvat alaraajahaavat maksavat terveydenhuollolle sekä sitä, mitä tekemistä tukisukilla on haavojen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.
Me Apulapin työntekijät saamme suunnitella työkalenterimme siten, että voimme käyttää työajasta 2 tuntia viikossa liikuntaan. Mikä huikea työsuhde-etu. Tästä tuttaville puhuessa, se on saanut paljon ihastelua ja huokaisuja, että voi kun meilläkin olisi tällainen mahdollisuus työpaikalla! Liikuntatuntien ansiosta iltoihin on jäänyt enemmän aikaa perheen kesken, kotitöihin ja muihin harrastuksiin. Ja on lisännyt ehdottomasti omaa hyvinvointia ja liikunnan tuomia terveysvaikutuksia työssä ja arjessa.
Tämän kertaisen blogiartikkelin tarina on meille apuvälineammattilaisille hyvin tyypillinen. Asiakkaalla oli vuosia jatkunut riippunilkkaongelma, jota oli aikoinaan hoidettu ja kuntoutettu, mutta keinot olivat loppuneet kesken. Kun asiakas saapui vastaanotolle oli alkuperäisen vaivan seuraksi tullut jo muita vaivoja.
Kärsitkö kantapääkivusta, joka oireilee heti aamulla tai kesken lenkin? Se saattaa johtua yleisestä vaivasta, plantaarifaskiitista. Se on kantakalvon tulehdustila, joka voi aiheutua epäsopivista kengistä, jalkaterän virheasennosta tai liiallisesta rasituksesta. Onneksi hoitokäytäntöjä on useita. Älä anna kantapääkivun pysäyttää sinua enää, ota yhteyttä ammattilaiseen ja aloita hoito heti!
WE Designin käsituet ovat ainutlaatuisia sekä ominaisuuksiltaan että ulkonäöltään. Niitä voidaan käyttää hyvin monenlaisten käden alueen ongelmien, kuten sormen keski- ja kärkinivelen yliliikkuvuuden, napsusormien, Mallet Finger-virheasentojen sekä rystykaaren virheasentojen hoidossa.
Ajatus lasten virheasentojen korjaamisesta on muuttunut paljon viimevuosina. Vielä 15 vuotta sitten lasten pohjallisia tehtiin paljon ja pienille lapsille suositeltiin vähintään tukevia ensiaskelkenkiä. Kun paljasjalkakävelyn eduista alettiin puhua, muuttui hiljalleen ajatus myös lasten jalkojen tukemisesta.
Meillä ApuLapissa käy asiakkaita hihamitoilla lähes päivittäin. Tässä artikkelissa kerron minkälainen turvotushoitoon tarkoitettu hiha on, miten se mitoitetaan ja miten palvelu hoidetaan meillä ApuLapissa.
Rannekipu ovat hyvin yleinen työkykyä, arkea ja harrastuksia haittaava vaiva. Rannekanava-ahtauma on yksi yleisimmistä rannekivun aiheuttajista, se tunnetaan myös nimillä rannekanavaoireyhtymä, rannekanavasyndrooma, karpaalitunnelisyndrooma ja latinaksi canalis carpi.
ApuLapin apuvälineblogi (Liikuttavia apuvälineitä ja hidasta palvelua) on ollut hetken tauolla. Nyt jatkamme puhtaalta pöydältä uusilla nettisivuillamme ja uudella nimellä: ApuBlogi. Kerromme tässä jutussa, mitä aiheita blogimme käsittelee, kuka blogia kirjoittaa ja "millä lihaksilla” sekä kenelle blogi on suunnattu.